Frakt 59 kr 60 dagars Öppet köp Svea Faktura
Vad finns det för alternativa hagelpatroner till bly och vilka ska man välja för sitt vilt?
Publicerad 2023-01-30
Federal Black Cloud alternativhagel innehållande tungsten med ett pris på 889 kr för tio patroner...
Som de flesta jägare redan vet nu så får du efter den 15 februari 2023 köpa och inneha hagelammunition där laddningen består av obegränsad mängd bly. Har du däremot med dig hagelpatroner i skogen där haglen består av mer än en viktprocent av bly på en plats som efter nya EU:s nya direktiv anses vara våtmark så gör du en överträdelse.
I denna artikel kikar vi på vad det i dag finns för hagelammunition som efter den 15 februari ska vara tillåten att använda. Detta är ett ämne som är rätt så oerfaret för både jägare och branschfolk, både ammunition och jaktsituationer lär diskuteras hel del nu den kommande tiden.
Håller ditt hagelgevär för att skjuta stålhagel?
Det finns många hagelgevär som inte kan skjuta med stål eller alternativhagel, framförallt de som är tillverkade i början på 90-talet och dess för innan. Vilka gevär som är godkända är inget som vi går in på i denna artikel. Kolla med din återförsäljare i fall det inte framgått, det kan vara förenat med livsfara att skjuta stålhagel i ett ej stålhagelgodkänt hagelgevär.
Är blyfria hagel lika bra som blyhagel?
Viss är det en fördel att få bort bly från vår natur och även minska risken att själv få i sig blyförgiftat kött från det vi äter. Ser man till det praktiska så anses blyammunition vara oslagbart från sitt avsedda perspektiv nämligen att avliva viltet, bly är tungt och bibehåller anslagsenergin bättre. Bly är mjukt vilket ger en effektivare verkan vid träff och blyhagel är dessutom skonsammare mot gevärspipan.
Vad för typ av ammunition finns då att köpa?
När det gäller jakthagel finns ett visst utbud i dag, dock främst till vanliga kaliber 12 där en stor del är avsedd för andjakt med patroner som har relativt klen anslagsenergi och mindre antal hagelkulor. I stort så är utbudet klart begränsat men vi jägare kan räkna med att sortimentet utökas en hel del kommande tid.
De mest kända alternativa hagelpatronerna som finns nu har hagel där laddningarna består av stål, koppar, vismut, och volfram (Tungsten). Vissa tillverkare har faktiskt framfört att mjukare alternativhagel bör gå att använda i många äldre hagelgevär men i och med att vi inte har någon konkret information i dagsläget så får vi återkomma till frågan längre fram i en separat guide. Åter igen provskjut inte utan att du vet vad ditt gevär klarar.
Laddning och patronlägets längd
Med laddning menar vi den viktmängd hagel som patronen innehåller. Skillnaden på densiteten mellan de olika material som används är följande. Stål har en densitet på 7,85 gram per cm3, koppar har 8,96 gram per cm3 och bly har 11,3 gram per cm3. I och med att densiteten på många material blir lägre jämfört med bly så blir det svårare att rymma de tyngre laddningarna i samma patronstorlek som om den hade varit laddad med blyhagel.
Ser man på exempelvis stålhagel så blir volymen hagel så stor att det i dag är svårt att hitta en patron över 34 gram i 12/70 utförande. Ser vi till kaliber 20/70 så ser max stålladdning i dag ut att vara omkring 28 gram.
Med kopparhagel så finns något tyngre laddningar i 12/70 med vikter upp till 36 gram.
Viktigt att minnas är att inte köpa för långa patroner. Du rymmer som regel en 12/76 hagelpatron i ett gevär med så kallat 12/70 patronläge. Problemet blir att hylsan vecklar ut sig i den del av patronläget som krymper ner till pipans diameter och här blidas i så fall ett stort övertryck. Det är då risk för att du kan skada både gevär och dig själv. Förutom att stålhagel i sig belastar pipan hårdare så utsätter en stålhagelladdad patron geväret för än högre tryck då det är vanligt att utgångshastigheten höjts en del jämfört med motsvarande blypatron.
Hårda hagel ger ökad risk för rikoschett
Hagel bestående av hårdare material som stål riskerar att orsaka mer och farligare rikoschetter vid träff av frusen backe, stenar och andra hårda naturliga ting.
Vad säger markägarna om blyfria hagelalternativ?
Med stålhagel så finns ju risk att stålkulor fastnar i bark och näver, de stammar som processas inom skogsindustrin riskerar då att sorteras bort och markägaren får inte betalt för den del av trädet som sålts. Det lär komma diskussioner och beslut hur vida man ställer sig till jakt med stålhagel på markerna. Frågorna kvarstår om sågverkens detektorer kommer känna de få små metallkulorna som eventuellt skulle fastna i en trädstam och kommer de orsaka någon nämnvärd skada på sågverkens sågklingor, gissningsvis borde små mängder av sand och smågrus då och då följt med trädstammarna till sågverken redan i dag och kanske är problemet försumbart.
När det gäller kopparhagelkulor ska de ej ge utslag hos sågverken enligt en leverantör som vi talat med. En anknytande fråga kring detta är då om det är dåligt för träden med kopparkulor? Vill man ta död på ett träd så har en uttalad metod varit att spika in ett antal kopparspikar i stammen. Träffas ett träd av en hagelsvärm är det troligt att kopparkulor blir kvar men det lär knappast vara särskilt ofta som haglen tar sig genom barken, åtminstone inte på stora barrträd. Hur vida träd som träffas av hagel mår över tid ja det lär väl även det en fråga som får visa sig med tiden men det sägs vara ganska många kopparspikar som måste spikas in i stammen och få sitta kvar över en viss tid för att metoden ska fungera.
Provskjut och kontrollera träffbild när du byter ammunition.
För dig som övergår till alternativa hagel så bör du kolla hur spridningen kommer se ut i ditt gevär. Provskjut på en Wellpappkartong vid några olika avstånd så du ser att du har en bra spridning. Testa gärna med de olika hagel som du har tänkt jaga med. Haglen ska placera sig i ett jämt lager över hela träffytan.
Ett bra alternativ kan vara att gå ihop några kompisar och dela på inköpet av några paket så behöver testerna inte kosta så mycket sen kan det vara ganska kul och åka till skjutbanan och se resultatet.
Vad ska man välja för US nummer och laddning på blyfria hagelpatroner?
Om du övergår till stålhagel bör du gå ner två nummer på US skalan. Har du tidigare för ditt vilt använt t.ex. 5 eller 6 vid blyhagel så gå ner till 3 eller 4 med stålkulor för likvärdig effekt. Tänk på att inte skjuta över de rekommenderade avstånden med hagel. Lite generellt så anser man i branschen att kopparhagel har bättre avlivande effekt än stål och här kanske det räcker att minska ett US-nummer.
Haglens storlek och skjutavstånd
Skalan för haglens storlek är omvänd och nr 1 är de patroner som har största kulorna.
US1 = 4 mm, US2 = 3,75 mm, US3 = 3,5 mm, US4 = 3,25 mm, US 5 = 3 mm, US 6 = 2,75 mm, US7 = 2,5 mm, US8 = 2,25 mm och US9 = 2 mm.
Rekommendationen för maximalt skjutavstånd med hagelgevär brukar vara omkring 25 meter om du har öppen cylinder eller kvarts choke. Med stålhagel ska man vara försiktig med att gå ner på trängre choker, kolla vad som anges hos din gevärstillverkare. I nedan rekommendation så kom ihåg att man utgår ifrån en bra skottvinkel som rena sidoskott. Frånskott och andra skott med liten skottvinkel tar betydligt sämre. (Liten skottvinkel, exempelvis ett rådjur som springer från dig vilket du påskjuter snett bakom där hagel träffar sidan på djuret, här är det stor risk för att det skottet skulle leda till en skadskjutning om avståndet är 25 meter eller mer.)
Jagar du mindre vilt som ripa, kråkfågel, duva, änder, fasan och vildkanin
Rekommendationen är att med blyhagel använda laddvikter om 28 till 30 gram med us-nummer 6-7. Köper du stålhagel så välj samma om möjligt samma laddvikt och helst något högre utgångshastighet, gå ner två nummer, det vill säga US 4 till 5.
Köper du kopparhagel så kan du klara dig med att gå ner ett US-nummer.
Jagar du lite större småvilt som hare, tjäder, änder vintertid
Rekommendationen är att med blyhagel använda laddvikter om 30 till 32 gram med us-nummer 4-5. Köper du stålhagel så välj samma laddvikt och helst med högre utgångshastighet, gå ner två nummer, det vill säga US 4 till 5.
Köper du kopparhagel så kan du klara dig med att gå ner ett US-nummer.
Jagar du rådjur, räv, gäss
Rekommendationen är att med blyhagel använda laddvikter om 36 till 42 gram med US-nummer 4-5. Köper du stålhagel så välj om möjligt samma laddvikt och helst med något högre utgångshastighet, gå ner två nummer, det vill säga US 2 till 3.
Köper du kopparhagel så kan du klara dig med att gå ner ett US-nummer.
Går det att jaga större småvilt som rådjur med dagens blyfria hagel?
Om man ser till kalibern 12/70 så ser det i dag besvärligt ut att ersätta dagens blypatroner med vikter över 36 gram. I skrivande stund så har Rottweil 40 grams 12/70 patron med kopparladdning. Tyvärr är den med US-4 nummer vilket kan vara lite på gränsen för rådjursjakt. Så kallade volfram eller tungstenshagel finns där är densiteten till och med tyngre än blyhagel, vi har endast sett materialet i lättare laddningar.
En del sakkunniga menar att jägare ofta går på med grövre hagelladdningar i onödan och att skillnaden är inte så himla stor på ett nummer i laddvikt. Håller man sig inom de normala ansedda skotthållen och har koll på hur träffbilden ser ut så kanske det går bra att kliva ner en storlek jämfört med vad du är van tidigare. En viktig faktor som nämnt är hur du träffar viltet. Jagar du rådjur eller annat större småvilt får du mer effekt om du träffar framkroppen, detsamma gäller hare. Fåglar faller lättare men visst antal hagel behöver även här träffa vitala delar för att viltet ska fällas. När det gäller tjäder så kan deras vinge skydda lite extra varför man bör välja något större hagel.
Som jägare kan man tycka att det kännas säkrare att välja hagel som är lite “overkill” vilket blir svårt nu på större vilt med en kaliber som 12/70, tänk på skotthåll och skottvinklar för att inte orsaka onödiga skadskjutningar.
Leverantörer av blyfria jakthagel
Vad finns nu då att köpa i skrivande stund? De leverantörer vi nu kollat med är Ammotec Sweden AB, Frisport AB och Fondprodukter AB vilka är tre större aktörer här i Sverige. Samtliga framför att det jobbas en hel del nu hos ammunitionstillverkarna med att bredda utbudet och vi bör kunna förvänta oss en hel del nyheter kommande tid.
Ammotec
Ammotec är det som en gång i tiden var Gyttorp Jakt. Gyttorps hagel säljs under namnet Norma sedan 2019, Ammotec har även leverantör för Rottweil i många års tid. Koncernens huvudbolag togs nyligen över av Italienska Beretta.
Stålhagel Kaliber 12
Norma Wetland är en 12/70 patron som funnits på marknaden i några år och är i första hand marknadsförd mot fågeljakt. I skrivande stund tillverkas den med en laddning om 28 gram, passar till sjöfågel och mindre skogsfågel som ripa, järpe och orre. Utgångshastigheten är 425 m/s och finns att köpa i us-nummer 3 och 4.
Rottweil Steel Game Speed är ett likvärdigt alternativ. 12/70 med 28 gram stålladdning. Finns med US-nummer 4 och 5. Utgångshastighet 375 m/s.
Rottweil Steelgame erbjuder några relativt vanliga patronmodeller i 12/70 utförande. Stålhagel med laddning om 32 gram och i us-nummer 4, 5 och 7 vilket kan vara ett alternativ för hare, änder och mindre fågel.
Steelgame finns även i en HV version, samma 12/70 med 32 gram stålhagel. Den finns att köpa med US-Nummer 2, 3, 4 och 5 och detta bör i många situationer kunna ersätta hagel som Norma Grouse med US-nummer 5, 6 och 7. Denna High Velocity håller en utgångshastighet på 400 m/s.
Rottweil erbjuder även en 100 packlåda i utförande GE AND. 12/70 med 32 grams stålhagel. US-nummer 4.
Rottweil GE GÅS har 35 grams stålladdning. 12/70 med US-nummer 4.
Rottweil FE-load. Finns i två olika utföranden, dels en 12/76 med 40g där patronen innehåller både stålhagel i storlek 3,8mm (US2) och stålhagel i storlek 3,3mm (US4) hagel. För de gevär som klarar denna kan patronen vara ett bra alternativ för rådjursjakt. Finns även i vanliga standard 12/70 utförande med 36g laddning där innehållet består av motsvarande kombination av hagelstorlekar.
Stålhagel Kaliber 16
Rottweil Steelgame 16/67,5 Har en stålladdning om 26 gram i US-nummer US5.
Stålhagel Kaliber 20
Rottweil Steelgame 20/70 En 24 grams patron med stålhagel. Us-nummer 4. Finns även i HV version.
Kopparhagel Kaliber 12
Här finns tyngre hagelladdningar att välja på men tyvärr så går också priset upp avsevärt.
Rottweil RW Copper UNLIM 12/70 34 grams Kopparladdning. Finns i US-nummer 4, 5, och 6. De med låga nummer kan vara ett bra alternativ för räv, hare och tjäder.
Rottweil RW Copper UNLIM 12/70 40 grams Kopparladdning. En av de i dag kraftigare 12/70 patronerna. Finns i US-nummer 4, 5, och 6. US 4 bör i viss mån gå bra till rådjursjakten.
Blyfria blandhagel Kaliber 12
Rottweil BI-Load är en hagelpatron som består av en kombination av hagel i bismuth och hagel i stål. Den finns i två olika utföranden, en kraftigare i 12/76 med en 40g laddning. Samt vanliga 12/70 patronen med samma kombination av hagel, här med 36 grams laddning.
Frisport AB
Frisport är en jaktgrossist som levererar vapen, jakttillbehör och ammunition till svenska jaktbutiker. Stålfria hagelalternativ kommer från bland annat Nobel vilka är en stor aktör och fabriksleverantör på bland annat hagelhylsor, culot och krut.
Kaliber 12
Nobel FOB Nature Steel HP En 12/70 Stålhagelpatron som hamnar i US3 med hagel i storlek 3,5 mm. Den har 28 grams stålladdning.
Nobel FOB Nature Steel HP En 12/70 Stålhagelpatron som hamnar i US4 med hagel i storlek 3,25 mm. Den har 28 grams stålladdning. Även, kan vara ett alternativ för sjöfågel och mindre skogsfågel som ripa, järpe och orre.
Nobel FOB Nature Steel HP En 12/70 Stålhagelpatron som hamnar i US5 med hagel i storlek 3 mm. Den har 28 grams stålladdning. Även, bör vara lämplig för sjöfågel och mindre skogsfågel som ripa, järpe.
Nobel ZH 32 STD En vanlig 12/70 Hagelpatron med stålhagel i 3,25 mm, US4. Utgångshastighet 375 m/s. Bör vara lämplig för Järpe, Orre och andjakt.
Nobel ZH 34 HP En 12/70 patron med stålhagel i 3,25 mm storlek så kallad US4. 34 grams laddvikt gör att den i dag är en av de patroner som har bland de tyngre stålladdningarna för att vara en 12/70 patron.
Kaliber 20
Nobel NOB ZH24 HP 20/70 En patron med stålhagel i 3,25 mm vilket blir US4 Utgångshastighet 430 m/s. Med sin stålladdning om 24 gram så är det en patron för litet vilt.
Nobel NOB ZH24 HP 20/70 En patron med stålhagel i 3 mm vilket blir US 5 Utgångshastighet 430 m/s. Med sin stålladdning om 24 gram så är det en patron för litet vilt liksom US4´an.
Kopparhagel Kaliber 12
Nobel FOB Sweet Copper En 12/70 Hagelpatron som har 30 grams kopparladdning i 3,25 mm vilket klassar den i US4 Utgångshastighet 400 m/s.
Nobel FOB Sweet Copper En 12/70 Hagelpatron som har 34 grams kopparladdning i 3,25 mm vilket klassar den i US4 Utgångshastighet 397 m/s.
Fondprodukter
Fondprodukter är en stor aktör på luftvapen och softairgunvapen och har på senare år slagit sig in ordentligt på jaktsidan. De är levereantör för bland annat Bioammo och Federal.
Stålhagel Kaliber 12
BioAmmo Lux Steel Även denna en 12/70 patron som kommer finnas i ett antal varianter med stålladdning från 28 upp till 34 grams stålladdning. Ska finnas i US 3, 4, 5 och 7. En 34 grams US 3 bör kunna t.ex. fungera bra vid jakt på tjäder.
En Black Cloud FS Steel. En kaliber 12/76 patron med 35 grams stålladdning i US-nummer 2.
Federal Shotshells Black Cloud FS Steel En patron som blir mer en BuckShot variant i kaliber 12/76 35 grams laddning med hagel i storlek 4,83 mm
Blyfria blandhagel Kaliber 12
Bioammo Blue Extreme ALLOY 27G En 12/70 patron med legerat material. Den sägs innehålla varken Bly, stål eller plast och ska enligt leverantören gå att använda i alla hagelgevär. Har 27 grams laddning och ska finnas i US4, 5 och 6.
Federal Black Cloud TSS som finns i två varianter med 35grams utförande, kaliber 12/76. No 3 + No 9 eller BB+7.
Black Cloud TSS No 3/9 innehåller 108st Storlek No. 3(3,6mm) Flightstopper Steel + 162st No. 9 (2mm) Tungsten Super Shot (TSS)
Black Cloud TSS BB/ No 7 innehåller 56st storlek BB (4,6mm) Flightstopper steel + 84st No. 7 (2,5mm) Tungsten Super Shot (TSS) Fondprodukter marknadsför den som lämplig sig för gäss och liknande, detta är dock en i dagsläget extremt dyr ammunition.
Vad kostar blyfria hagel?
Blyfria jakthagel är dyrare än bly vilket till stor del har att göra med de mindre volymer som säljs, prisbilden kommer förmodligen att pressas men generellt kan man räkna med att hagelammunition kommer vara dyrare i framtiden.
Stålhagelpatroner är den typ i dag som blir billigaste alternativet. Räkna med att priset är mellan 30 och 60% högre jämfört med bly.
Hagel med kopparkulor ligger omkring på dubbla priset mot för bly.
Dyrast blir hagelpatroner som innehåller vismut och tungsten där prisnivån ligger på nivåer som få jägare är villig att betala. Förhoppningsvis pressas priserna ner även här över tid allt eftersom tillverkningsvolymerna ökar.
Åsikterna är många
Det har egentligen aldrig funnits någon exakt vetenskap om vilken hagelammunition man ska använda i specifika situationer, rekommendationen är baserad på erfarenheter bland de som jagat mycket tidigare. Ammunition är ett ämne som diskuteras hela tiden och vissa jägare har andra åsikter än vad som står här. Som läget är nu så har dessa frågor och åsikter intensifierats avsevärt på grund av förbudet och det kommer förmodligen vara så en bra tid framöver. Se den här guiden som en kort presentation av dagens ammunitionsutbud som är baserat på vad några av de större leverantörerna har att erbjuda. Det finns fler fabrikat som kanske har eller lanserar ytterligare och bättre hagelalternativ.