Jaktbutiken.se
shopping_cart

Frakt 59 kr    60 dagars Öppet köp    Svea Faktura

Så hanterar och underhåller du din gevärsljuddämpare

Så hanterar och underhåller du din gevärsljuddämpare

Visst är det många fördelar med att ha en ljuddämpare på sitt jaktvapen. Rekylen minskar, smällen blir klart lägre, både för en själv och eventuell jakthund.

Normalt sett är de ljuddämpare som tillhandahålls av jaktbutiker på den svenska marknaden mycket stabila och säkra och underhållet som man behöver utföra är inte alls särskilt stort.

1 juli –22 när licenskravet avskaffades så blev det enklare att köpa en ljuddämpare och många beställer de nu mer via näthandlare, här kan man dock gå miste om en del allmän information som är bra att känna till. En manual för en dämpare är inte alltid så lockande att läsa igenom ordentligt, har man skippat den så finns det risk att man handhar felaktigt med dämparen.

 

Vad är det då för problem kan då uppstå?

Det finns många jägare som skjutit kanske ett paket jaktmatch på banan och något enstaka skott under jaktsäsongen vilka aldrig gjort något alls åt sin dämpare under många års tid och ofta har faktiskt det gått bra, som jakthandlare har man då däremot ett fåtal ärenden med kunder som återkopplat att de fått problem.

I några fall som vi varit med om har det handlat om att dämparen fastnat så hårt på gevärspipan att den inte kunde gängas lös för hand. Då uppkommer följdproblem som felaktig förvaring och vapenvård. När man måste ta till verktyg så är det risk att dämparens insatsgäng släpper, händer det måste dämparen repapareras av vapentekniker eller i värsta fall bytas ut.

Andra problem är att dämparen varit fuktig eller blöt på insidan och krutrester då bildat aggressiva lösningar som fått verka en längre tid, beroende på vad dämparen är tillverkad av kan materialet ibland bli så hårt anfrätt att hål uppstått. En del har gjort misstaget att lägga in ett blött gevär i vapenfodralet och sen lämnat det så i sitt vapenskåp. Man ska överhuvudtaget aldrig förvara gevär och dämpare i ett vapenfodral då det är inlåst i skåpet. Allt du ställer in i vapenskåpet ska vara ordentligt upptorkat in och utvändigt, annars kommer geväret att få ytlig rost på metalldelarna och ljuddämparen som med tiden kommer ha krutrestavlagringar i sina kammare blir angripen av de fuktiga avlagringarna.

Vissa jägare har varit duktiga på att montera på och av dämparen men inte alls smort gängen vilket med tiden orsakat både sliten gänga och sliten så kallad stödkant, dålig precision på gängen gör att dämparen kan få tendenser till att börja släppa efter ett antal skjutna skott. Förutom risken att en kula kan ta i dämparen så kan en lös dämpare orsaka att träffläget ändras. En torr pipgänga som utsätts för både vatten och krutrester börjar rosta ganska snabbt vilket gör att slitaget går än snabbare än vad man kan tro. En ljuddämpare ska inte dras åt med mycket hård handkraft för att den ska sitta fast på geväret, hårda moment kan isig slita på gängen i förtid.

Det finns angivelser på minsta mått för gängans stödkant. Har geväret en “liten” stödkant blir den lättare deformerad vid bristande vapenvård, det kan orsaka att dämparens motsvarande del också deformeras, vilket i sin tur kan göra att dämparen linjerar lite olika var gång man tar lös och monterar dit den. Du kan här få ett förflyttat träffläge för var gång du tagit av och monterat på den.

Skjuta många skott utan att låta dämparen kallna av ordentligt. Det kan skada både dämpare och gevärspipa. I dag är det inte ovanligt att vi jägare besöker skyttebiografer, här kan det bli lite mer skott under besöket än vad både jaktgevär och dämpare är konstruerade för. Kanske har du anpassat geväret för rörlig jakt med maxkortad pipa i en grov kaliber, då kan de antända krutgaserna elda på än hårdare i dämparen och temperaturen stiger snabbt. Står det sen 10 varma gevär i ett hörn inomhus tar det klart längre tid innan de kallnar av än jämförelsevis om gevären står utomhus i låt säga tio graders temperatur med lite vind som svalkar. Tillverkarna vill i dag att deras produkter ska vara så lätta som möjligt och då är det sparat på materialet. En ljuddämpare som blir överhettad kan få materialutmattningar med sprickbildningar och lossnade delar som följd.

Stalon Victor angripen

Bilden visar en Stalon Victor där ett hål uppstått som enligt tillverkaren beror på att dämparen blivit angripen av aggressiva blöta krutrestavlagringar.

 

 

Vad bör man då tänka på när man använder ljuddämpare på geväret?

 

Före Skjutning

Innan du ska ut på jakt eller till skjutbanan så kontrollera att pipans gäng är rengjord och inoljad. Ännu bättre är det om gängan är insmord med ljuddämparpasta, pastan är mer resistent och tål trycket och den värmeutveckling som uppstår. Är ljuddämparen delbar på mitten eller består av delbara Bafflar så ska man även hålla rent och smörja in dessa gängor. Hur ofta man gör detta beror på hur mycket du skjuter och hur varm dämparen har varit, håll visuell koll på gängen och känn hur delarna känns när du skruvar på och av, det ska inte vara någon stor skillnad jämfört med ny-insmorda gängdelar. Ett bra sätt att rengöra gängan är med en standard solvent som du penslar på och låter lösa en tid, torka sedan rent och lägg på ny olja/pasta. Kom ihåg att håll reda på gängskyddet så att du kan skydda gängen från stötar och slag samt skydda annat från gängans olja eller dämparpasta, det kan vara svårt att får bort från t.ex. textilier. Här kan också nämnas att inte överdriva med för mycket smörjmedel, då pressas de bara undan och gevär och dämpare blir onödigt kladdigt. Det ska gå lätt att skruva på och av dämparen och ett litet axialglapp är normalt.

Dra dämparen med lagom handkraft. Den ska sitta fast så pass att den inte lossnar lätt, här kan man få prova montera och känna hur hårt man får dra innan den släpper, provskjut gärna några skott och kolla att den sitter fast lagom där efter. Du ska även få lös dämparen med lagom handkraft.

 

Under jakten eller skyttet

Överhetta inte din ljuddämpare. Fabrikanten Stalon har satt en gräns att inte låta dämparen bli mer än 250 grader, börjar man närma sig dessa höga temperaturer finns mycket annat man måste ta måste ta hänsyn till, inte minst själva geväret. Vid jakt är höga temperaturer knappast något problem men vid skytte så stiger temperaturen snabbt och helst om du har en grov kaliber eller magnumkaliber. Låt dämparen få ta tid och kallna av, tänk på att ett neoprenskydd isolerar värmen i dämparen ganska väl.

 

Efter en jaktdag eller en dag på skjutbanan

Vid soliga, varma och torra dagar kommer som regel även dämparen hem torr och varm, du behöver här inte göra något särskilt med den.

Men om det så bara regnat minsta lilla och även om du inte avlossat något skott så börja med att dra igenom pipan med en Boresnake eller med vanliga vapenvårdsverktyg, då vet du att pipan är torr och ren. Har det blivit blött i dämparen kan blöta avlagringar annars ha hamnat i mynningen. Kom ihåg att ta bort dämparen innan du börjar dra igenom pipan så smutsar du inte ner den i onödan. (Det finns så klart en hel del mer att tänka på när det gäller själva geväret vid blött väder vilket vi inte skriver om i denna artikel.)

Förvara dämparen löst och se till att den får torka helt. Enklaste sättet är att den får stå luftigt en tid inomhus i rumstemperatur, om det går så dela den och ställ på en varm plats, har man tillgång till tryckluft så är det ett effektivt sätt att torka den invändigt men undvik då att andas in dammet som kommer ut. En vanlig värmepistol eller hårtork är annars också effektiva. Förvara den där efter stående med mynningen nedåt i ditt vapenskåp. Samma förfarande och förvarande gäller om det varit kallt ute då kondens bildas i dämparen när den kommer in i värmen.

En del fabrikanter rekommenderar att spraya in en tunn olja av typ WD-40 i dämparen, här bör man vara försiktig så att det inte börja rinna olja som annars åter riskerar att hamna i loppet när du bär geväret på axeln. Rekommendationen varierar beroende på vilket material dämparen är tillverkad av men gäller främst dämpare gjorda i ej rostfritt stål, kolla vad som står i manualen.

Behöver man göra något mer efter säsong?

För normalt jaktligt bruk kan man dra igenom en nylon eller mässing borste genom loppet i dämparen. Här brukar man få gå upp en storlek större på borsten än den gevärskaliber som dämparen används till, eventuellt spraya in lite olja.

Det finns rengöringsvätskor på marknaden som man ska sänka ner dämparen i och låta verka upp till ett dygn vilka löser upp krutresterna. Men det är flera fabrikanter av ljuddämpare som ej rekommenderar denna metod. Dels är det inte alltid utprovat att rengöringsmedlet inte påverkar materialet som just specifik dämpare är tillverkad av. Funktionen med detta medel är inte i de flesta fall heller nödvändig. Även om dämparen är rengjord på insidan så måste man genomföra underhåll och torkprocedurer efter en jaktdag på sedvanligt vis. Stalon gjort ett test och skjutit 10 000 skott genom en av sina ljuddämpare utan rengöring, de krutavlagringar som blev kvar i dämparen gjorde att den vägde 190 gram mer än vad den gjorde innan, men funktionen var i övrigt helt intakt. Skjuter du årligen mycket på skjutbanan kanske det finns ett behov av denna rengöringsprocedur men den genomsnittlige jägaren kan lika gärna undvika att utsätta vår miljö för dessa medel. Men åter igen, följ vad som sägs i manualen.

 

Är det något som inte är som det ska med dämparen?

Använd inte ljuddämparen under några omständigheter om den är skadad eller felaktigt monterad på vapnet, kontakta vapentekniker och rådgör.

Om geväret har ramlat och dämparen har fått sig en hård smäll så måste du kolla upp den noga innan användning. Så kallade teleskopdämpare vilka går in en bit över pipan klarar dessa fall bättre än frontmonterade dämpare. En första visuell kontroll kan göras genom loppet i starkt motljus med dämparen monterad, här ska man försöka se mitt i och centrerat genom loppet och då ska man inte kunna skymta att dämparens mynningshål syns vid pipans mynning, detta kan vara lite svårt att tolka rätt om man inte är van. Besök en jaktbutik eller vapentekniker vid minsta frågetecken. Provskjut sen och se att träffläget är rätt. (Tänk på att sikte och gevär i övrigt också behöver kontrolleras)

Får du inte lös din dämpare. Om dämparen sitter så hårt att du inte orkar dra lös den för hand så bör du nog även här gå till vapentekniker. Man kan lägga på “lite mer kraft” genom att linda en gummiduk eller läderbälte runt pipa och även runt dämpare, dra sen försiktigt med två polygriptänger. Tänk på att inte belasta kolven så att den spricker. Du bör ha viss mekanisk vana och veta en om vilka moment som kan anläggas annars är det risk att något dras sönder.

Många dämpartillverkare är angelägen att sköta sina åtaganden på bästa sätt men tänk på att tillverkaren kan neka ett garantiärende om dämparen missköts vilket är mindre kul utifall det faktiskt var ett fabrikationsfel på den.

Försök inte att modifiera dämparen på egen hand, det kan vara direkt livsfarligt.

Stalon Gängpasta Ljuddämpare
Stalon Gängpasta Ljuddämpare
99 kr
Stalon Neoprenskydd W110 och X108 Svart
Stalon Neoprenskydd W110 och X108 Svart
260 kr
Pinewood Skjorta Dallas REA
Pinewood Skjorta Dallas REA
289 kr
Rembyglar Snabbfäste Inkl Bygelskruvar
Rembyglar Snabbfäste Inkl Bygelskruvar
169 kr
Väska för Gevärsstock med Patronhållare Grön
Väska för Gevärsstock med Patronhållare Grön
225 kr
Brassa På Eldningsunderlag Maxi
Brassa På Eldningsunderlag Maxi
750 kr
Lerduvekastare Handkastare
Lerduvekastare Handkastare
89 kr
Renskinn Soltorkade Utomhusbruk
Renskinn Soltorkade Utomhusbruk
900 kr
Klickpatron 2 Pack Hagelgevär Kal 12 Metall
Klickpatron 2 Pack Hagelgevär Kal 12 Metall
129 kr
Grilljärn För Öppen Eld
Grilljärn För Öppen Eld
399 kr
Walking Target Markmål 22 LR
Walking Target Markmål 22 LR
119 kr
Slutstycksknopp Svart Gummi
Slutstycksknopp Svart Gummi
70 kr
Orange Mössa med Skärm Jägarmössan
Orange Mössa med Skärm Jägarmössan
169 kr
Krok Torka Kött
Krok Torka Kött
79 kr
Luftgevärstavlor Precisionstavla 250 st
Luftgevärstavlor Precisionstavla 250 st
165 kr
Fällkniv Hagelpatron
Fällkniv Hagelpatron
99 kr