Jaktbutiken.se
shopping_cart

Frakt 59 kr    60 dagars Öppet köp    Svea Faktura

Så får du din kniv riktigt vass med brynet

Så bryner du din kniv och får den riktigt vass med ett planbryne, en nybörjarguide för dig som vill kunna återfå en riktigt bra skärpa på kniven.

Har din kniv blivit slö, alla knivar behöver förr eller senare slipas eller brynas beroende på hur man har använt de.

Är din kniv slö?

Ett enkelt traditionellt sätt att kolla knivens skärpa brukar vara genom att hålla kniven tvärställd mitt på tumnageln och dra den sidledes med ett lätt tryck, om bladet glider med på nageln så brukar det vara dags att plocka fram brynet. Om kniven har tappat skärpan fullständigt behöver man som regel göra en grundomslipning av knivens egg. Det brukar inte vara dyrt att lämna in för slipning och de flesta knivar även billiga är som regel värda att slipa om, vilket man kan göra många gånger om.

Att sen kunna bryna en kniv är en värdefull färdighet som hjälper dig att bevara knivens livslängd samtidigt som du får en god funktionalitet när du använder den. En relativt billig kniv går faktiskt att få rätt hyggligt vass, ibland till och med bättre än när den var ny.

Det finns flera metoder för att bryna knivar, men här visar vi en av det vanligaste förfarandet genom att använda ett vanligt plant bryne från fällkniven deras så kallade DC brynen, DC3, DC4, DC521 med mer.

Fällknivens DC-bryne har en lite grövre beläggning med diamantkross på ena sidan samt en andra fin sida med ett keramiskt finslipande material, här bryner du alltså kniven i två steg.

Innan du börjar, kontrollera kniven för eventuell synlig skada eller hack i bladet. Om det finns några betydande märken som du vill få bort är det bäst att ta itu med dem först eller rådfråga en professionell knivslipare.

Håll till på en bra och plan stadig arbetsbänk om du är nybörjare, det underlättar dessutom för att få bästa möjliga skärpa på bladet, ha sen din kniv väl rengjord och redo.

 

Steg för steg guide.

Lägg brynet på arbetsbänken med diamantkrossidan uppåt. Arrangera så att inte brynet följer med när du bryner, t.ex. ett underlag som greppar tag i brynet eller en tunn vikt eller stopp framför brynet. Alternativt håll fast det med din andra hand. Denna sida av brynet finslipar bladet lite mer grovt så att du inte ska behöva dra lika många drag innan en skaplig skärpa uppstår, Är du noggrann med din kniv och redan har en “ganska bra” skärpa som du vill bryna på kan du direkt kan börja bryna på den keramiska sidan.

Kniven måste hållas i rätt vinkel mot brynet En knivs eggvinkel är normalt mellan 15 och 30 grader beroende på vad den ska användas till. Även om man vet vinkeln i grader så är det ofta svårt att på fri hand hålla kniven i rätt vinkel mot brynet, helst om du är nybörjare. Rätt vinkel är helt avgörande för att du ska återfå en riktigt bra skärpa när du bryner, generellt ska det vara någon grad brantare än knivens slipade eggvinkel.

Använd en bra tuschpenna och färga omkring en till två millimeter längs med hela knivens egg, kolla noga så att färgen täcker in hela eggen på båda sidorna. Detta moment brukar räcka med att göra någon eller några gånger i början när du bryner din kniv sen har du förmodligen lärt dig att hålla kniven rätt för att bryna på fri hand. Tänk på att vinkeln kan skilja sig åt mellan olika knivar. Vassare knivar har som regel en brantare eggvinkel.

Höger eller vänsterhänt spelar ingen roll här, håll tag om knivens skaft med den hand du normalt använder kniven med. En del byter hand beroende på vilken sida man bryner.

Rätt rörelser över brynet från Fällknvien brukar man rekommendera att du drar knvien som om du skulle tälja tunna skivor från brynet. Det vill säga för med en jämn rörelse framåt längs med hela brynet, håll ett jämnt tryck och behåll en konstant vinkel. Dra inte kniven baklänges sen utan lyft upp den och börja om från början på brynet.

Var relativt lätt på handen när du för kniven över brynet. Bryn med jämna och kontrollerade drag. Upprepa denna process, beroende på knivens tidigare skärpa. Du får du räkna med något enstaka eller ett antal drag på samma ställe innan du flyttar och bryner övriga ytor på eggen, när du brynt ena sidan klart vänder du och gör samma procedur på andra sidan. Om det tar tid att få upp skärpan så alternera vänd sida på bladet med jämna mellanrum för att säkerställa en jämn slipning av bladet, då bibehåller du grundslipningen bättre.

För dig som är nybörjare och har tushat bladet kan efter några drag kolla av vars färgen är bortslipad, vilket visar vars på kniven brynet har tagit. Principen är att du ska hålla så låg vinkel som möjligt mot brynet samtidigt som slipningen ska ske på knivens yttersta bladspets. Har brynet slipat på fel ställe så märk om och börja om från början.

Det kan vara bra att börja med att ta det säkra och håll för låg vinkel så du inte råkar slöa ner kniven än mer. 

När du lyckats med att bryna på rätt sätt och du tycker att kniven känns rätt vass och att skärpan inte längre verka bli bättre är det dags att vända brynet. 

Finslipning på Keramisk Sida Genomför samma process en gång till precis som när du gjorde på brynets diamantsida. Var åter igen noggrann med vinkel och rörelser. Efter det här steget ska du ha fått en mycket fin skärpa på kniven. Gör nageltestet igen på några olika ställen av bladet och verifiera skärpan. Man kan även göra några försiktiga snitt på ett tunt pappersark, kniven ska skära genom pappret utan att riva.

Rengör Kniven och bryne Efter slipningen rengör du kniven för att ta bort eventuella finmetallrester. Med vissa mellanrum kan det även vara bra att rengöra brynet, skölj och borsta det rent.

 

 

Behöver man Strigla en kniv Om du tycker om att ha din kniv så vass som möjligt och gärna lägger lite extra tid på skärpan så kan du avsluta med ett tredje steg och strigla bladet, även här så finns det olika metoder. Lite jägarmässigt så fixar du det enklast med baksidan av en läderbit eller läderrem, den ruggiga ytan. Ofta tillsammans med en striglingspasta som man sätter direkt på läderytan.

Proceduren är ganska lik som när du bryner. Ha en plan och bra yta att jobba på. Håll kniven i samma vinkel och samma rörelsemönster men dra nu kniven åt andra hållet så att du släpar knivens egg baklänges över strigeln. Kom ihåg att inte trycka hårt. Rätt utfört så brukar man nu få en knivegg som upplevs rakbladsvass. Testa på nageln eller pappret igen och se.

Din kniv är nu åter redo för ett funktionellt användande för din jakt, friluftsliv eller i köket när viltet ska tillredas.

Kom ihåg att övning ger färdighet när det gäller att vässa knivar. Det lär ta några slipningar för att utveckla denna färdighet men var tålmodig och ta dig tid. Förr eller senare behärskar du tekniken och det kommer vara rätt enkelt att få tillbaka skärpan med brynet.

Slutstycksknopp Svart Gummi
Slutstycksknopp Svart Gummi
70 kr
Brassa På Eldningsunderlag Maxi
Brassa På Eldningsunderlag Maxi
750 kr
Fällkniv Hagelpatron
Fällkniv Hagelpatron
99 kr
Brassa På Eldningsunderlag MaxiPlus
Brassa På Eldningsunderlag MaxiPlus
850 kr
Grilljärn För Öppen Eld
Grilljärn För Öppen Eld
399 kr
Renskinn Soltorkade Utomhusbruk
Renskinn Soltorkade Utomhusbruk
900 kr
Lerduvekastare Handkastare
Lerduvekastare Handkastare
89 kr
Kulfångare Luftgevär Standard
Kulfångare Luftgevär Standard
129 kr
Walking Target Markmål 22 LR
Walking Target Markmål 22 LR
119 kr
Sportec Luftgevärskulor 4,5 mm
Sportec Luftgevärskulor 4,5 mm
69 kr
Ryggsäck Ripjakt 35L
Ryggsäck Ripjakt 35L
800 kr
Benstöd 23-33 cm Bi-Pod Ledad
Benstöd 23-33 cm Bi-Pod Ledad
675 kr
Suprasel Nitritsalt 2,5 Kg
Suprasel Nitritsalt 2,5 Kg
149 kr
Pinewood Friluftsbyxa Caribou Copper REA
Pinewood Friluftsbyxa Caribou Copper REA
489 kr
Hogue Stock Anpassad Husqvarna 1640 Alu
Hogue Stock Anpassad Husqvarna 1640 Alu
4675 kr
Krok Torka Kött
Krok Torka Kött
79 kr