Jaktbutiken.se
shopping_cart

Frakt 59 kr    60 dagars Öppet köp    Svea Faktura

Locka Älg

Locka älg  

För dig som vill lära dig mer om lockjakt har du här en bra guide att börja med, artikeln tar inte upp hur själva locklätena ska utföras utan den ska ses som en inspiration för att du sen ska ta klivet vidare och lära dig mer om läten samt hur du ska praktisera dessa. 

Allmänt om att locka älg 

Älglock är roligt och spännande för de som vill uppleva naturen eller om man vill fotografera vilda djur men guiden är i första hand skriven för att lära sig locka älg under jakt.  

Intresset har tilltagit allt mer på senare tid och lockjakt som jaktform har sina fördelar med korta säkra skotthåll och ett i sammanhanget sett fredligt sätt att fälla djuret. 

För lockjakt kan man inte säga att det finns någon exakt vetenskap eller manual att gå efter, det är främst olika personer med egna erfarenheter som delat med sig av sina kunskaper. Många jägare andra och naturintresserade som lärt sig locka har bland annat tagit del av Gunnar Sundh´s instruktioner som kom på 80-talet. 

Det anses inte vara direkt svårt men man måste vara ute under rätt tid på året, under brunsten så ändrar älgarna sitt beteende och vågar röra sig mer.  

På marknaden finns en hel del olika lockhjälpmedel för att framställa lockläten men viktigt att veta är att det inte är tillåtet att använda elektroniska lockmedel vid jakt. Ett exempel som inte får användas är en mobiltelefon som spelar upp läten, där emot så får man ha enkla mekaniska lockmedel som man t.ex. blåser i eller hanterar med handen för att få fram ett läte.  

Älgens olika läten 

Älgens Kontaktläte - Används av älgen för att få veta om en annan älg finns i närheten. 

Älgkons Brunstläte - Används av älgkon för att locka till sig älgtjurar under brunsten. 

Älgtjurens Brunstläte - Används av tjuren för att svara på kons brunstläte. 

Älgkalvens Kontaktläte - Används av kalven för att få hålla kontakt med älgkon. 

Bästa tiden på året 

Bästa tiden på året är när älgkorna är i sin brunstperiod, perioden varierar något beroende på om det är kvigor eller kor samt vars i Sverige man är. Generellt kan man säga att brunstperioden börjar en bit in i september i södra sverige och i slutet av september i norr, brunsten håller på någonstans mellan två och tre veckor. Förutom i brunsten så är även månadsskifte maj-juni en bra tid på året. Här stöter älgkorna bort sina fjolårskalvar och de individerna kan vara enklare att locka in. Kan vara en bra tid att träna dina färdigheter inför höstjakten. 

När på dygnet 

Älgen är mest aktiv från skymningstid till någon timme efter gryning. De vanliga jakttiderna är således lämpliga för lock under brunstperioden. Maj och Juniperioden gäller samma, skymningstid och ett tag efter gryning. 

Var ska man vara och vars finns älgarna? 

Är man jägare så kanske man redan har viss koll på hur djuren rör sig inom viltvårdsområdet. Sänkor och låglandsområden, gärna blöta land och myrkanter brukar vara bra platser. Ännu bättre om det finns gamla hyggen i närheten där det finns gott om ätbar växlighet. Generellt går en älg hellre går in i skogen än ut på ett hygge. Storskog med glesa tallar kan också vara en bra plats. 

Försök uppmärksamma tecken i skogen, färska spår och spillning. Andra bra tecken är legor, brunstgropar och träd där älgarna fejat.  En brunstgrop kan vara mellan en till två meter och några decimeter djup. I gropen urinerar sen tjuren och rullar sig där i. När du hittat ett bra område så välj en plats med bra uppsikt och helst utan att själv synas.  

Väder 

För att en älg ska ha förutsättningar att höra ett lockläte så behöver du ha vädret på din sida. En vindstilla morgon med frost får dina lockrop att nå ut långt men tänk på att älgen då även hör sånt som kan avslöja dig på långa håll. Regnar det och eller blåser det så blir dina förutsättningar klart sämre. 

Klädsel 

Vanliga gröna eller camoflage jaktkläder är förstås det bästa, dock ser inte älgen vidare bra varför jägare kan ha på sig signalvästar i orange färg. Älgar kan reagera på siluetter. Viktigt att klädseln och det du bär med är riktigt tyst, helst om man ska ta sig ut en kall klar morgon då förutsättningarna också är som bäst att locka. 

Till och från ett lämpligt pass 

Planera att vara tyst redan när du åker i bilen fram dit du parkerar. Stanna på lämpligt avstånd från ditt pass och var tyst kring bilen, stäng dörrar försiktigt. En älg som blir stött kan röra sig många kilometer ifrån en. 

Förutom att ha tysta kläder så är nästa steg att ta sig ut till passet så ljudlöst man kan. Se hur du går och vars du trampar, var så klart helt tyst själv och prata inte alls, se till att det inte slår och låter från ryggsäckar och gevär eller att patroner ligger och skramlar i fickan. En älg hör mycket bra och den har ett mycket skarpt luktsinne. Gå till passet med vinden i ansiktet, här kan krävas en del planering om man är flera som ska ut till sina pass samtidigt. Är man kring kalhyggen kan det vara bra att gå in på hygget en bit för att inte avge vittring kring hyggeskanten men är det många torra kvistar på hygget så kanske det är bättre att låta bli, helst en kall klar morgon då alla ljud hörs långt. Har man generellt sett koll på vars älgar brukar uppehålla sig och röra sig bör man även ha med detta vid val av väg till passet. 

Under passet 

Bäst är att på passet vara vänd mot eventuell vind. När du kommit på plats och kan vara helt tyst vänta då i omkring 20 minuter innan du börjar locka, har ett djur uppmärksammat läten från när du går i skogen men valt att stanna kan det vara extra försiktigt och inte vilja röra sig, men efter dessa 20 minuter så brukar älgen “glömma” att den har reagerat på något. Starta lockandet försiktigt och relativt lågt. Finns älg i närheten blir det orealistiskt om du inleder med för ett högt läte, locka med lite högre och högre röst allt eftersom. Näverluren är ett omtyckt tillbehör som på ett realistiskt vis gör att du når ut ännu längre med ditt läte om behov finns, kupade händer fungerar också. Ha tålamod och locka inte för mycket, får du kontakt med en älg så kan du sen anpassa intensiteten efter hur mycket och snabbt den själv svarar. Kommer svaren snabbt och relativt ofta är den förmodligen intresserad av att veta mer och närmar sig, djur kan även komma fram utan att ha svarat dig. Om inget händer efter en timmes lockande och om möjlighet finns att byta pass så är det förmodligen bättre att göra det.  Locka inte något mer de sista 20 minuterna innan du lämnar passet. När du sen förflyttar dig så gäller det att fortsätta hålla koll på vind och agera på samma sätt som när du gick till första passet. 

Älg kan lockas med mer än bara läten 

Älgar kan reagera på saker som händer i skogen. En tjur kan vilja undersöka om den hör att en annan tjur är i faggorna. Om man på rätt sätt imiterar ljud från en älg som fejar sina horn mot träd och eller bökar med brunstgropar så kan älgtjuren tycka att han måste kolla av om det finns en annan kavaljer som behöver stötas bort. Hälla vatten från en kanna på marken för att efterlikna urinering ska också få djuren att bli intresserade. Detta är dock tekniker som bör utprovas efter viss erfarenhet. 

Värt att tänka på 

För att bli bra på att locka älg krävs både tålamod och träning i förväg så att lätena sitter rätt. De jägare som blivit bra på lock brukar ha betydligt fler och bättre tillfällen att få kontakt med älg jämfört med vanliga passkyttar. Man måste prova och räkna med att misslyckas ett antal gånger innan man lärt sig. En rutinerad passkytt har förmodligen redan koll på mycket av det som står skrivet här och klivet vidare till att lära sig locka inte så värst stort då. Kom även ihåg att det i brunsten förmodligen finns älgkor i skogarna vilka kanske i första hand lyckas attrahera tjuren i din närhet. Tycker man att det är svårt eller att man inte lyckas få fram bra läten kan man köpa mekaniska lockpipor eller göra en Älgviolin men det gäller att lära sig hantera även de på rätt sätt. Tänk på att om man inte lärt sig tekniken under passet så kanske man stöter bort djuren i stället och andra jägare i ditt jaktlag lär vara mindre nöjd med dina insatser för jaktlyckan. 

Resonera i ditt jaktlag om viltvård 

Alla som jagar vill att så klart att älgstammen ska bevaras på ett bra sätt men på senare år verkar den ha minskat på många håll runt om i Sverige. Det är bra för både vänskapen i laget och för stammen på sikt att man har en viltvårdande policy för hur avskjutningen ska gå till. Med lockjakt är det kanske troligt att just en stor så kallad kapital tjur träder fram vilken samtidigt är ett mycket bra och produktivt avelsdjur som kan vara värt att bevara.  Ha en bra dialog så slipper man tråkiga diskussioner och snack i efterhand. 

Locka på stora vilda djur är inte helt ofarligt  

Om en älg kommit dig riktigt nära och upptäcker att fara kan finnas så kan den göra utfall. Det förekommer även berättelser om att björn kan ha intresserat sig för vad som pågår när den hört läten från älg vilket kan vara värt att tänka på framförallt om du lockar för beskådning eller fotografering,  håll även koll på jakttiderna om du är ute under hösten. Var ansvarsfull och respektfull mot den fauna som vi har att förvalta. 

Och den stora frågan, hur ska man då låta när man lockar? 

Då detta nu är en läsartikel så är lätena svåra att beskriva och lära ut genom text. Bäst är om du känner någon naturintresserad som kan lära dig konsten. Youtube är annars en given kanal med flertalet filmer att kolla på. Även lockfilmer från Gunnar Sundh kan fortfarande vara värda att se men här måste man kanske försöka hitta igen de på t.ex. Tradera eller Blocket.

Pinewood Skjorta Dallas REA
Pinewood Skjorta Dallas REA
289 kr
Pinewood Friluftsbyxa Caribou Copper REA
Pinewood Friluftsbyxa Caribou Copper REA
489 kr
Slutstycksknopp Svart Gummi
Slutstycksknopp Svart Gummi
70 kr
Orange Mössa med Skärm Jägarmössan
Orange Mössa med Skärm Jägarmössan
169 kr
Renskinn Soltorkade Utomhusbruk
Renskinn Soltorkade Utomhusbruk
900 kr
Suprasel Nitritsalt 2,5 Kg
Suprasel Nitritsalt 2,5 Kg
149 kr
Rembyglar Snabbfäste Inkl Bygelskruvar
Rembyglar Snabbfäste Inkl Bygelskruvar
169 kr
Walking Target Markmål 22 LR
Walking Target Markmål 22 LR
119 kr
Lerduvekastare Handkastare
Lerduvekastare Handkastare
89 kr
Kulfångare Luftgevär Standard
Kulfångare Luftgevär Standard
129 kr
Luftgevärstavlor Precisionstavla 250 st
Luftgevärstavlor Precisionstavla 250 st
165 kr
Sportec Luftgevärskulor 4,5 mm
Sportec Luftgevärskulor 4,5 mm
69 kr
Benstöd 23-33 cm Bi-Pod Ledad
Benstöd 23-33 cm Bi-Pod Ledad
675 kr
Grilljärn För Öppen Eld
Grilljärn För Öppen Eld
399 kr
Klickpatron 2 Pack Hagelgevär Kal 12 Metall
Klickpatron 2 Pack Hagelgevär Kal 12 Metall
129 kr
Brassa På Eldningsunderlag Maxi
Brassa På Eldningsunderlag Maxi
750 kr