Jaktbutiken.se
shopping_cart

Frakt 59 kr    60 dagars Öppet köp    Svea Faktura

Guide för dig som funderar på att köpa ljuddämpare

Guide för dig som vill montera ljuddämpare på ditt gevär 22-12-08

köpa-dampare

Stalon x serie i genomskärning.

 

1 juli 2022 togs kravet bort för licens när det gäller att få inneha en ljuddämpare vilket gjort att intresset har ökat stor bland jägarna. Med denna guide får du ta del av många bra fakta inför köpet.

För och nackdelar

Vissa vill inte ha ljuddämpare på sina gevär, det blir för tyst och tråkigt i skogen när man inte hör en eller flera ekande smällar över vidderna en tidig morgon. Andra tycker att ett jaktgevär ser för eländigt ut med dämparen monterad och att det blir för klumpigt att bära. De tidigare modellerna var också stora, klumpiga och inte särskilt bra på att dämpa, utvecklingen har gått framåt på alla de områdena och dagens dämpare upplevs inte alls på samma sätt som förr.

Få har ångrat sitt köp av dämpare, den reducerar smällen avsevärt, rekylen blir betydligt mindre, många gånger är det skonsammare för jakthunden, klart minskad eller helt borttagen mynningsflamma om du jagar i mörker.

Man får räkna med att lägga lite tid på hantering och dämparvård men det går ofta snabbt i sammanhanget då man sin gör vapenvård.

Hur bra dämpning kan då man räkna med, de flesta använder dämparen för att slippa hörselskydd. Följer man de rekommendationer som finns för skyddande av hörsel så är en gevärssmäll med dämpare i regel så pass hög att man ändå ska ha hörselskydd för att var säker på att inte får bestående skador. Mätt i decibel så ligger ljudnivån med dämpare omkring 120 upp till 140 decibel beroende på kaliber. Ser man till hur många jägare rent praktiskt har gjort genom åren så är det många som skjutit med ett klass 1 kulgevär utan dämpare och hörselkåpor i många års tid och godtagit att hörseln tagit stryk. Som jakthandlare så vill jag nämna här att man har fått höja rösten en del till älgjägare i den högre åldersgruppen för att de ska höra vad man säger. Uppenbara hörselnedsättningar vilket säkerligen kan bero på den inställning kunden haft om faran med gevärssmällar. Man får lägga på ytterligare trettio decibel då en 1640 i kal-30-06 smäller av vilket är ansett som mycket skadligt för hörseln. Öronen kan räddas till viss del av att man står helt bakom mynningen, i rätt skogsmiljö så absorberas smällen en del av vegetationen.

Varför man inte får ner ljudnivån mer med en dämpare beror på att det uppstår en separat ljudbang då kulan färdas i överljudsfart, detta sker i hastigheter över 340 meter per sekund. Det är endast vissa sorter av .22 LR (subsonic) ammunition som ligger under den hastigheten och någon enstaka grövre specialammunition.

För dig som inte vill använda hörselskydd i skogen så skonar du öronen avsevärt om du använder ljuddämpare.

 

Vad gäller då för att man ska få köpa och inneha en gevärsljuddämpare?

De regler som infördes första Juli 22 innebär att ljuddämpare inte längre ska jämställas med skjutvapen, utan i stället regleras i princip på samma sätt som ammunition. Du ska visa upp din vapenlicens för säljaren när du köper en ljuddämpare.

 

Vad ska man utgå ifrån när man väljer ljuddämpare?

 

Dämparens utformning

Det givna många tänker på är att den ska vara så liten och lätt som möjligt och med bästa dämpning.

Normalt sett har tillverkarna ett modellutbud som väl täcker upp för de jaktgevär som används här i sverige. Många märken har rekommendationer där du kan hitta ett bra alternativ för din kaliber så att det blir en bra kompromiss mellan storlek, vikt och dämpning.

På marknaden förekommer några olika typer av dämpare. Frontmonterade som endast är placerad framför pipan. Ett annat alternativ är så kallade teleskopdämpare vilka både går tillbaka en bit över pipan och samtidigt förlänger framåt. En fördel med denna konstruktion blir att dämparen tål ett sidoslag bättre, om du t.ex. skulle ramla med geväret. En helt frontmonterad dämpare kan vara något mindre och lättare med samma dämpning, förlängningen av geväret kan däremot bli lika lång. Ytterligare en variant av dämpare är de som har en infästningsdel i geväret vilken du sedan monterar på ett antal lösa moduler eller så kallade Bafflar, med de kan du variera storlek och dämpning efter eget önskemål, även dessa kan vara frontmonterade alternativt i teleskoputförande.

Storlek och vikt

Visst kan du gå upp och ned i storlek utifrån rekommendationerna i fall du värdesätter bättre dämpning eller smidigare dämpare. Skillnaden blir inte jättestor men den är märkbar. En större skillnad kan man få när det gäller rekyldämpning då du väljer en med stor kammare men det beror även på hur den tar till vara på framåtriktade krafter.

En så kallad magnumdämpare har just större kammare vilken brukar gå längre tillbaka över pipan, detta för att kunna utjämna en större mängd krutgaser vilket är nödvändigt för att få en bra dämpning på kraftfulla kalibers. Vill du ha en bättre dämpning på en kaliber som .308 Winchester så är det mer effektivt att välja en dämpare som har extra förlängd front än jämförelsevis en magnumdämpare som förlänger bakåt. På jägarspråk brukar dämpare med längre frontdel kallas för vakfront.

Köper du en anpassad dämpare till .22 LR, .22WMR och 17HMR så är ofta de rekommenderade dämparna förvånansvärt små och lätta men har trots det goda dämpande egenskaper.

Skjuter du med så kallad. 22 Subsonic-ammunition så upplever man här gevärsmällen som mycket låg.

Aluminium Stål och kolfiber

Dämparna är gjorda i lite olika material. Aluminiumlegeringar ger lätta dämpare men kan vara känsligare för angrepp om de förvaras fuktiga längre tid. Dämpare i stål kan vara relativt billiga och stadiga mot slag och tål hög värme men även här måste man se upp för korrosionsangrepp. Rostfria dämpare är tåligare mot dessa angrepp, ståldämpare blir generellt lite tyngre. Kolfiberdämpare finns också i olika utförande vissa av de är egentligen en rostfri dämpare med kolfiberskal på ytan, här är inte vikten låg utan de blir tåliga mot värme och mot aggressiva krutrester, du slipper klingande ljud i skogen utan att behöva ha neoprenskydd utan på.

Dämparen kan synas mer eller mindre i kikarsiktet

Vilket beror på vad man har för kikarsikte, med ett Aimpoint eller vanligt kikarsikte som har förstoring från 1 gång eller liknande så ser man stora delar av pipan och här kommer du även se din dämpare fullt ut i siktets nedre del. Normalt så finns det god marginal så att dämparen inte börjar skymma vid riktmedlets centrumpunkt, det kan vara något att hålla koll på om du har specifika krav när du siktar. Dämparen brukar knappt synas alls med sikten som har lägsta förstoringstal på runt 3 till 4 gånger.

Precision och träfflägesförflyttning

Det är ingen nackdel för precisionen att ha en ljuddämpare. Rent praktiskt så blir många som skjuter lite mer stabila i sina rörelser när pipan blir tyngre men detta är så klart mer eller mindre individuellt.

Att minska smällen och rekylen medger bättre möjligheter för skytten, det är inte ovanligt att man medvetet eller omedvetet i detta tillfälle mentalt förbereder sig att ta emot en kraftig rekyl vilket stör ditt fokus när du ska sikta, swinga och avfyra.

Med dämparen monterat på geväret får du räkna med träfflägesförändring, en normal förflyttning brukar vara från ingenting upp till 30 cm på 100 meters avstånd. Förändringen kan ske i alla riktningar, på vissa gevär kan träffläget flyttas än mer helst om det är finkalibriga gevär med snabb utgångshastighet som .222 och .223 med smal lätt pipa.

På Husqvarna 1600 serie är det inte ovanligt att loppet är ocentrerat i pipämnet, även här är det vara vanligare med träfflägesförändringar då du tar på och monterar av dämparen.

Förändringen av träffläget ska dock vara likvärdig var gång du monterar på och av dämparen så du behöver som regel bara skjuta in geväret en gång efter att dämparen monteras.

Värmeflimmer i siktesbilden

När du skjuter så blir dämparen varm. Ett par skott i skogen ger inget mirage men skjuter du någon eller några serier på skjutbanan så brukar flimret börja visa sig men då är dämparen så het att man kan få brännskador om man rör i den. Fenomenet kan minskas med ett Neoprenskydd, tänk då på att du isolerar dämparen och skjut inte för mycket innan att den fått kallna av ordentligt. Dämparen ska även ha kallnat av ordentligt då den monteras av från geväret.

 

Montering av ljuddämpare

 

Behöver ditt gevär gängas

Låt inte en som saknar erfarenhet gänga ditt vapen, kostnaden för att gänga ett gevär hos vapentekniker är inte särskilt stor och det är viktigt att detta blir gjort på rätt sätt. Gängan ska göras i svarv med skärstål, pipan ska centreras mot dubb vid mynning så att avsvarvningen och gängningen centreras utifrån loppet. Det finns klassificeringar gällande toleranser som man måste känna till. När en pipa eller ett system riggas så måste det göras så att inte kröningen skadas. Pipans ytterdiameter ska vara minst en millimeter större än ytterdiametern på den gäng man väljer för att det ska gå att göra en erforderlig stödkant. Det är en stor fördel om den som gängar får ha ljuddämparen så den kan provmonteras undertiden arbetet utförs.

Några vanliga gängstandarder som används är följande;

Gevär i kaliber .22 LR, .22 WMR och 17 HMR brukar som standard ha en gänga som kallas ½ “ 20 UNF (Halvtum 20 UNF)

Om du har ett klass 1 eller 2 vapen som ska gängas så brukar man rekommendera M14/1 för kaliber från kaliber .222 upp till .30 kaliber (7,62mm diameter). Från 8 mm upp till 9,3 brukar man ha M15/1

Har ditt gevär en varmintpipa i omkring 22 mm så brukar man här välja gänga M18/1.

stalon-anvisning-ganging-dampare

Bilden är från stalon där de anger mått vid gängning av gevärspipa.

 

Gängat från fabrik

Om ditt gevär är gängat hos fabrik när det tillverkades så kan du tillförlita dig på att gängen ska vara rätt utförd. Gör dock en kontroll innan du börjar skjuta och se att dämparen inte har några defekter och att den är avsedd för din kaliber, kolla att gängans beteckning stämmer överens med ditt gevär. Kontrollera att den går montera helt enligt instruktionerna från fabrikant och att dämparen linjerar med loppet på rätt sätt. Är du osäker så ta hjälp av en sakkunnig jägare eller vapentekniker.

Är geväret gängat i efterhand

Har du köpt ett äldre begagnat kulgevär som fått pipan gängad i efterhand? Då behöver man vara extra noga och kontrollera ytterligare detaljer. Många gånger är geväret gängat för en tidigare specifik dämpare som kanske hade andra toleranser än vad en ny kommer ha. Det är helt inte ovanligt att gängan har varit dåligt skött och kan ha blivit sliten. När en ny dämpare gängas fast får den inte gå tungt, det ska som regel vara ett litet axialglapp innan den dras fast. Se till att gäng och stödkant är rena från krutrester och verifiera det tidigare gängarbetet håller sig inom de accepterade toleranserna. Efter åtdragning ska dämparen sitta stumt och helt linjerat med pipans mynning. Även här bör sakkunnig person ha kikat på monteringen innan du börjar skjuta.

Pipbussning måste vara rätt anpassad

På de så kallade teleskopdämparna så sitter en pipbussning längst bak vilken är till för att skydda dämparen om den skulle få ett slag. Denna bussning ska vara anpassad så att hålet i den är omkring 1,5 mm större i diameter än pipans ytterdiameter, bussningen ska inte ta i pipan när dämparen sen är monterad. Om inte bussningen passar direkt måste den anpassas i en svarv så att det hålet blir helt centrerat.

Korta ner gevärspipan

En vanlig fråga eller önskan från många hundförare är att kapa ner pipan när den ska gängas och det är inte särskilt svårt att göra om den ändå ska gängas. Rent juridiskt så måste ett jaktvapen ha en piplängd på 45 cm, längden räknar man inklusive patronläget. Praktiskt sett så är det bara vissa kalibers som är lämpliga att ha korta pipor, man brukar bland annat nämna .308, 8x57, 9,3x 62, med korta pipor avser vi längder mellan 45 och 50 cm. Kaliber som 6,5x55 och .30-06 bör helst få vara minst 55 cm för att bibehålla sina ballistiska egenskaper men kortare pipor förekommer här med. Kapas pipan sjunker utgångshastigheten generellt med 2 till 3 meter i sekunden per kapad cm. Vid älgjakt på korta håll så funkar det bra med kort pipa, är du passkytt och skjuter på längre håll eller småviltsjagar så är vår rekommendation att behålla standardlängden. I de kaliber man kan gå ner till 45 cm kan det vara klokt att behålla pipan i 47 cm så finns en marginal att gänga om geväret en gång till för framtida bruk.

 

Halvautomatiska gevär

Att ha ljuddämpare på ett halvautomatiskt gevär är inte alltid att rekommendera. Här kan man få lite olika svar beroende på vem man frågar om det är möjligt och det inte så många som tar på sig att göra en sån montering för att man har svårt att garantera funktionen på geväret över tid.

Förutsatt att du fått dämparen monterad på rätt sätt och geväret anpassat så bör man vara extra noga med vapenvården. Det kan också bli problem med omladdningen om man går över till annat fabrikat och modell av ammunition och du måste kanske kontakta tekniker igen för att justera gevärets gasregulator. Vid injustering brukar man hålla koll på kastvinkeln av hylsorna för att se om gastrycket är rätt och här får man kompromissa att det går skjuta både jaktmatch och jaktpatroner. Tänk på att eventuella garantier kan upphöra om du börjar göra större ingrepp i ett nytt gevär.

En aktör som kan detta mycket väl på Brownings modeller är Stalon AB, här hänvisar vi direkt till den tillverkaren för mer information.

Skjuter geväret sämre efter att du har monterat ljuddämparen

Då har något inte gått som det ska, skjut med geväret utan dämpare och kolla hur tät träffbild du får. Det gör inget att träffläget är förflyttat se bara att träffbilden håller samman. Skulle träffbilden vara bra så kolla där efter att din ljuddämpare inte har några defekter eller blivit felmonterad.

Sprider geväret fortfarande är det förmodligen något som inte blivit hopsatt rätt efter gängning. Gör stegvisa tester, det kan vara lämpligt att börja med siktesmontaget och även se hur stocken blivit återmonterad. Känns trycket ok, har det skett någon förändring med kröningen? Har vapentekniker gjort jobbet så lär du få hjälp av den i ett sånt här fall.

Funderar du på att göra dig av med gevär eller dämpare

Som reglerna ser ut nu får du inte ha kvar din dämpare efter att du avyttrat det avsedda geväret. Har du licens på dämpare i dag så kan du begära att licensen återkallas även om du har dämparen kvar. Du ska begära att din licens återkallas i fall du säljer eller skrotar dämparen. Men reglerna är nya och lite oklara än så länge och vi går inte in djupare på det ämnet här och nu.

Krok Torka Kött
Krok Torka Kött
79 kr
Väska för Gevärsstock med Patronhållare Grön
Väska för Gevärsstock med Patronhållare Grön
225 kr
Sportec Luftgevärskulor 4,5 mm
Sportec Luftgevärskulor 4,5 mm
69 kr
Benstöd 23-33 cm Bi-Pod Ledad
Benstöd 23-33 cm Bi-Pod Ledad
675 kr
Suprasel Nitritsalt 2,5 Kg
Suprasel Nitritsalt 2,5 Kg
149 kr
Pinewood Skjorta Dallas REA
Pinewood Skjorta Dallas REA
289 kr
Rembyglar Snabbfäste Inkl Bygelskruvar
Rembyglar Snabbfäste Inkl Bygelskruvar
169 kr
Fällkniv Hagelpatron
Fällkniv Hagelpatron
99 kr
Kulfångare Luftgevär Standard
Kulfångare Luftgevär Standard
129 kr
Ryggsäck Ripjakt 35L
Ryggsäck Ripjakt 35L
800 kr
Pinewood Friluftsbyxa Caribou Copper REA
Pinewood Friluftsbyxa Caribou Copper REA
489 kr
Hogue Stock Anpassad Husqvarna 1640 Alu
Hogue Stock Anpassad Husqvarna 1640 Alu
4675 kr
Orange Mössa med Skärm Jägarmössan
Orange Mössa med Skärm Jägarmössan
169 kr
Lerduvekastare Handkastare
Lerduvekastare Handkastare
89 kr
Brassa På Eldningsunderlag MaxiPlus
Brassa På Eldningsunderlag MaxiPlus
850 kr
Klickpatron 2 Pack Hagelgevär Kal 12 Metall
Klickpatron 2 Pack Hagelgevär Kal 12 Metall
129 kr