Frakt 59 kr 60 dagars Öppet köp Svea Faktura
Hur EU kommit fram till sitt beslut gällande blyförbud vid jakt med Hagelgevär?
Blyhagelpatroner som vi kommer ha mycket svårt att kuna använda vid jakt efter 15 Februari 2023
Visst har många av oss jägare vetat att det hägrat ett förbud mot bly i ammunition sista åren. Beskedet kom kanske ändå som ett oväntat radikalt beslut när det nu gäller vår hagelammunition.
Vad baseras beslutet på och varför har vi fått det nu?
Man kan säga att ett grundande beslut på EU nivå togs redan 2006 gällande att minska användningen av kemikalier och miljögiftiga material för att skydda miljön bland medlemsstaterna.
2015 började Europeiska Kemikaliemyndigheten att utreda hälsorisker för miljön och människor ut i från användningen av bly i hagelammunition. Den 21 juli 2017 föreslog myndigheten att man skulle begränsa blyanvändningen utifrån det förslag som nu ser ut att bli verklighet.
Motiveringen till beslutet är i första hand för att värna om afro-eurasiska flyttande vattenfåglar och de rovdjur som finns inom medlemsländerna.
Man kan här säga att den lagändring som nu ser ut att bli verklighet grundar sig på tidigare tagna beslut inom EU.
Förbud att använda blyladdade hagelpatroner vid våtmarksområden.
Som situationen ser ut nu så kommer det rent praktiskt inte vara möjligt att jaga med hagelammunition som innehåller blyhagel efter den 15 februari 2023.
Beslutet har tagits i enlighet med Europeiska Kommissionens underlag och gäller hos samtliga medlemsstater.
En patron med hagelkulor kommer inte vara tillåten om halten bly överstiger 1 viktprocent.
Vattenfåglar ska inte få i sig hagel som ligger på mark och sjöbotten
EU anser att vid användningen av blyhagelammunition vid jakt intill våtmarker innebär att vattenfåglar också äter dessa blyhagel som landat på marken, vilket leder till toxikologiska effekter och orsakar dödlighet.
Enligt den bedömning kemikaliemyndigheten gjort beräknas årligen uppemot en miljon vattenfåglar inom unionen att dö på grund av blyförgiftning då fåglarna råkar äta markliggande blyhagel vilket sen även utgör en risk för de rovdjur som livnär sig på fåglarna. Man har här uppskattat att omkring 4 000 ton bly beräknas hamna på marken årligen inom EU vid jakt med hagelgevär.
Myndigheten ser även en viss risk av påverkan hos människor relaterat till bly, som nervsystemets utveckling, nedsatt njurfunktion och fertilitet, hypertoni, samt risker i samband med graviditet.
Medlemsländer med striktare miljökrav ska inte drabbas av andra länders mildare lagar.
De flesta medlemsstaterna har sedan tidigare bestämmelser som förbjuder eller begränsar användningen av blyhagelammunition i våtmarker, men skillnaderna mellan medlemsstaternas lagstiftning leder till olika nivåer av riskbegränsning.
Flyttfåglarnas flyttvägar går vanligtvis över flera medlemsstater och fåglarna kan därmed ha intagit använd blyhagelammunition i medlemsstater där inga eller mer begränsade åtgärder har vidtagits.
Där för motiverar EU unionsomfattande åtgärder som nödvändiga för att på ett harmoniserat sätt hantera de risker som uppstår när bly används i hagelammunition i och omkring våtmarker.
I och med att man vill bibehålla en hög skyddsnivå blir konsekvensen att inte begära av de medlemsstater som har striktare nationella bestämmelser om bly i hagelammunition att lätta på sina bestämmelser vilket skulle leda till en lägre skyddsnivå för miljön och hälsa i de medlemsstaterna än vad de själva lagstiftat om.
Förbud mot bly i våtmark har vi sedan tidigare
Vi har i Sverige sedan tidigare haft restriktioner mot användning av blyhagel i våtmark och detta beslut har ju varit utformat för de områden där vi som regel haft vatten året om, det vill säga områden där sjöfåglar i huvudsak hållit till.
Skillnaden nu är att EU anser att vi ska utgå ifrån Våtmarkskonventionens definition, eller Ramsarkonventionen som den också kallas.
Konventionens definition på våtmark inkluderar;
Tidvis översvämmade områden och tidvis vattenförande vattendrag, sötvattensmiljöer som inte är vegetationstäckta, grunda kustvattenmiljöer ned till 6 meters djup samt grottor som skapats av processer som involverar vatten.
Definitionen inkluderar också artificiella våtmarksmiljöer som kanaler, diken, vattenreservoarer och grävda isolerade dammar med öppen vattenyta, sumpmarker, kärr, torvmossar eller vattenområden, oavsett om de är naturliga eller konstgjorda, permanenta eller tillfälliga eller består av vatten som är stillastående eller rinnande, sött, bräckt eller salt, inbegripet havsområden med ett djup vid lågvatten som inte överstiger sex meter.
För medlemsstater som Sverige med en betydande andel av ovan så kallade våtmarker blir denna nya tolkning i princip samma som ett totalförbud mot all skjutning inom hela vårt lands territorium. Man kan rent praktiskt inte direkt veta om det finns en vattensamling i sin närhet.
Följande är förbjudet i eller inom 100 meter från en våtmark efter den 15 februari 2023;
Avlossande av hagelammunition med en blyhalt som motsvarar eller överstiger 1 viktprocent.
Medhavande av all sådan hagelammunition vid skjutning i våtmarker eller på väg till eller från skjutning i våtmark. Med medhavande avses personligt medhavande eller transport på annat sätt.
Minsta avstånd du måste hålla dig utanför är 100 meter från våtmark vilket avses mer än 100 meter från själva vattendragets yttre gräns.
Rättsliga konsekvenser
Eu har motiverat sin extremt stränga nivå på beviskrav med att det är mycket svårt för tillsynsmyndigheter att ertappa jägare när de faktiskt avlossar hagelammunition. Därför motiverar myndigheten det som nödvändigt att begränsningen även ska inbegripa medhavande av blyhagelammunition inom gränsområdet.
Det spelar alltså ingen roll om du bär en annan persons hagelpatroner. Bevisbördan måste omvänt styrkas av dig som bär på blyammunition. Att bevisa att man faktiskt var på väg till skjutning någon annanstans där det eventuellt inte skulle vara en våtmark och endast passerat genom våtmarken kommer vara mycket svårt.
Ekonomiska konsekvenser
Myndighetens kommitté för samhällsekonomisk analys (SEAC) antog redan 2018 att kostnaden för den föreslagna begränsningen till största del skulle komma att belasta jägare och man anser att kostnaden även ska vara rimlig. Man har utgått ifrån att blyfri hagelammunition redan finns tillgänglig på marknaden, samt att utbyte av hagelgevär kan göras för överkomlig kostnad hos jägaren och att det nu slutligen är fullt genomförbart att förbjuda jakt med blyhagel.
Det som skrivits ovan avser motiveringen till beslutet om blyförbud i våtmark och informationen är hämtad från Eu´s kommission 2021/57.
Vad som rent praktiskt väntar återstår att se. Det lär inte vara en osannolik gissning att vi får ta del av någon form av rättslig prövning i denna fråga redan under årets höst.
Vad det rättsliga konsekvenserna blir har vi inte fått veta och blyhagelammunition får tills vidare säljas på samma sätt som tidigare.
Vi som butik kommer följa upp utbudet av alternativa hagel på svenska marknaden och försöka ta reda på hur praktiskt det är att jaga med material som stål, koppar, vismut och tungsten.
Mer om detta i kommande artikel.