Jaktbutiken.se
shopping_cart

Frakt 59 kr    60 dagars Öppet köp    Svea Faktura

Bra att veta när du behandlar du dina kängor

Så sköter du dina läderkängor

smorja-kangor

Åsikterna om vilka kängor som är bra eller dåliga brukar variera bland jägare. Den ene gillar ett visst fabrikat och modell medans den andre inte alls tycker att samma känga var bra, ofta framhäver man missnöje med kängas hållbarhet eller tålighet mot väta.

Tar man en så kallad “en lagers” läderkänga är de flesta eniga om att de modellerna är mycket hållbara jämförelsevis med flerlagers så kallade Gore-Tex kängor eller andra membrankängor. Det beror ofta på att man som kund har högre förväntningar på en känga som utlovat ska vara vattentät.

Konstruktionen blir mer komplicerad när kängan är i flera lager. Tillverkarna har själva satt kraven att man ska tillhanda hålla en helhetslösning där du får en lätt sko, den ska vara vattentät utifrån men ventilera in i från så att du inte blir fuktig om fötterna vid soligt och fint väder. När kängorna består av olika sorters material och ska klara utlovade funktioner så blir skötselrekommendationerna knepigare, man får göra en kompromissad skovård jämförelsevis mot vad som vore optimalt sett till lädrets hållbarhet.

Kom ihåg att vi använder kängorna olika mycket, på olika sätt, har olika fötter och går på olika marker. Kvalitet och slitstyrka sklijer, ibland kan det vara tillfälliga partier som har brister i sömmar, limningar eller täthet på membranet vilket ger oss olika erfarenheter.

Söker man information på nätet gällande skovård av kängor så har det varit svårt att hitta konkreta svar, skribenter kan ha motsatta åsikter om vilka skobehandlingsmedel som är bäst att använda.

Tillverkaren är inte alltid heller så tydlig om vad man ska tänka på vid skovård när, de flesta vill sälja sina egna efter-marknadsprodukter som inte direkt beskriver på vilket sätt de vårdar lädret. Detta medför att en säljare i butik kan bli lite osäker på vad man ska rekommendera sin kund.

Tips och råd i denna guide är en generell information för att du ska få lite allmänna kunskaper om att vårda kängor som är avsedda för jakt och friluftsliv. Om fabrikanten har egna rekommendationer som gör att deras skor ska behandlas på annat sätt än vad som står här så följ deras anvisningar i första hand.

 

När du köper nya kängor

Fodrade membrankängor ska du nog inte räkna med att de kommer hålla lika länge jämförelsevis med en klassisk Jörnkänga som blir behandlad ordentligt med läderfett en eller ett par gånger om året.

Kanske finns det andra fördelar som du värdesätter med kängor som har membran. Vandrar eller jagar du endast några tiotals dagar om året så kommer förmodligen lädret ändå att hålla i många år med de behandlingsmetoder som rekommenderas trots att läderdetaljerna inte skyddas på samma sätt med mjukgörande fett.

Går du mycket i skogen som t.ex. hundförare och vill ta dig fram där hunden går fram så behöver du en tålig känga som gärna kan skyddas på lämpligt vis. Välj en praktisk känga som passar för uppgiften och prioritera inte en modell bara för att den har en snygg design som mocka eller Nubuck. Kängor som används till att gå i blöta land och i ur och skur kommer med tiden se ut som vanligt mörkt använt läder, men visst, en Nubuck känga kan så klart vara utmärkt alternativ ändå, även om den med tiden kommer se lite annars ut.

 

Vad händer om du aldrig smörjer in lädret på kängorna?

Då lär de få något som kallas för torröta, lädret blir sprött och skört och du får mer eller mindre stora sprickor på de ställen där lädret belastas eller nöts. Börjar du se tendenser till sprickor är det som regel försent att börja med skovård, skinnet kommer ha lätt för att gå sönder där sprickan är för att lädret redan torkats ut och hunnit bli försvagat. Hur länge det tar innan man får torröta beror i huvudsak på förvaring, vilket sätt och hur mycket du använder kängorna.

 

Vad skiljer skofett, olja, vax och impregnering

Det finns många sorters skovårdsprodukter på marknaden som Skobalsam, Skokräm eller tillverkarens helt egna benämningar. De huvudsakliga tre alternativen som man använder brukar vara läderfett, vax och impregnering men sen finns det massor av varianter i sig av de nämnda kategorierna.

 

Läderfett (Skofett)

Stora fördelen med läderfett är att det medger lädret bästa möjlighet att hålla över tid, fettet arbetar sig in i lädret allt efter som du går vilket är bra för den sträckning och veckning som sker vid varje fotsteg. Med skofett får lädret en relativt bra vattenresistens men står man i en vattensamling eller utsätter skorna för kraftig nederbörd så kommer det bli genomblött efter en tid. En del fabrikat av läderfett innehåller tjära som skyddar skorna lite bättre mot vatten.

Tänk på att kängorna kommer lukta en aning tjära efter den behandlingen, vissa gillar det och andra gör det inte.

Läderolja

En olja för skor är till för att mätta lädret på ett snabbare vis. Genom att medlet är flytande så kan lädret dra till sig näringen snabbare än med fett, egenskaperna är i grunden annars samma. Oljan är inte lika beständig som fett över tid och du ska även fetta in skorna efter behandling med olja.

Vax

Vax bevarar och mjukgör lädret till viss del men generellt har det inte samma mjukgörande egenskaper som fett. Vaxet ska vara ett bättre alternativ som skydd vid regn vilket ger fördelen att kängan bibehåller stabiliteten bättre då lädret är håller sig torrare. Vandrar man efter steniga stigar eller besvärliga terränger är stabiliteten krig vristerna en viktig.

Torra kängor är lättare att gå i och blir inte kalla vilket annars en membrankänga kan bli när den är blöt på utsidan.

Impregnering

Impregnering brukar vara i sprayform, det har ingen mjukgörande effekt alls på lädret utan ger i första hand ett vatten och smutsavvisande skydd vilket är bättre än inget skydd alls. Denna behandling passar de som använder kängor i inte allt för tuff miljö och även de som värdesätter att behålla kängas “nya” utseende på bästa sätt.

 

En bra skovård börjar med att man rengör kängorna.

En känga som är jordig, sandig eller lerig kommer att få ett större mekaniskt slitage i lädret. Smuts som lämnas kvar dras med tiden djupare in i kängan för varje steg du går och nöter på läder och snörena. Lera som lämnas på kängorna har också en förmåga att suga ur de mjukgörande ämnena från lädret.

Är skorna torra men dammiga kan man bara borsta av de med en skoborste.

Om skorna är blöta och leriga kan det vara enklast att skölja bort smutsen med ljummet vatten, du kan använda den mjuka sidan på en disksvamp för att gnida bort smuts som sitter fast, mer avancerad rengöring än så behöver man normalt inte göra. Ha som vana att rengöra kängorna när du kommer hem från markerna.

Låt kängorna torka.

Kängor ska torka lagom snabbt. Ställ aldrig in de i ett torkskåp på hög värme eller nära en brännhet kamin. Den höga värmen påskyndar uttorkningen och lädret och sprickor kan uppkomma i förtid. Förutom lädret så kan även gummisulorna torka ut, bli hårda och börja spricka tidigare än normalt.

Öppna upp kängorna ordentligt, ta ut innersulan och förvara de i torr rumstemperatur, du kan skrynkla lite tidningspapper och ha i en stund så går det lite snabbare att få ut fukten som är inne i kängan. Att ställa de en bit från element där det är omkring 30 till 35 grader är ok. En vanlig skotork kan vara också vara bra att ha. Räkna med att ordentligt blöta kängor kan behöva 24 timmar på sig innan de torkat helt.

Läder brukar dra ihop sig en del och vara styvare efter att det varit blött men den rätta formen återtas efter en tids användning.

Låt så klart inte upptorkning ta för länge, kängorna kan både “surna” eller få mögelpåväxt om det tar flera dagar. Lämnas lager av lera kvar på lädret blir torktiden längre.

 

Vilka skovårdsprodukter ska man då använda och hur?

Innan du börjar behandla med medel så ska kängorna som nämnt vara rena. Var lite extra noga denna gång och ta bort skosnören så du får rent vid plösen samt du undviker fett alternativt vax på de. Skölj av kängorna och låt de stå blöta en stund så löser vattnet upp smutsen. Gå sen på vända till och skölj av, gnid rent med mjuka sidan av disksvampen precis som efter en jaktdag, skölj slutligen av en sista gång.

Kontrollera att lädret blivit rent i alla sömmar, överlappningar och veck.

Låt sedan kängorna torka i ungefär ett dygn.

 

Smörja läderkängor utan membran

Om dina kängor är nya eller riktigt uttorkade så kan det vara bra att först lägga på ett varv sko-olja. Här är det lämpligt att pensla på ett lager som täcker lädret men inte så tjockt att det rinner av. Låt gärna kängorna stå någon dag så oljan får dra in.

Där efter så går du på med läderfett. Man kan även här använda tvättsvampen och gnida på ett tunt täckande lager med den mjuka sidan. Tänk på att inte ha en kall bruk med fett utan helst en som håller varm rumstemperatur, typ 25 grader då är det lätt att jobba med. Använd sen en skoborste och arbeta in fettet jämt över hela kängan, fettet ska komma in alla sömmar veck och överlappningar. Var noga vid öglorna för skosnörena, där är belastningen mycket hård. Är kängan lite kladdig här efter så kan du ta en torr trasa och torka bort det överflödiga.

Hur ofta du behöver smörja beror på hur kängorna används. Ser och känns lädret tort så dra på ett nytt varv. Är kängan mjuk och vattnet avvisas så är behandlingen ofta tillräcklig. Normalt, räkna med att göra om behandlingen efter någon månad och upp till ett år.

Överdriv inte med fett eller olja. Skulle du smörja veckovis så blir lädret förmodligen övermättat och mycket mjukare, kängan kommer kännas sladdrig och klibbig som om den vore blöt. Förutom att skon blir otrevlig att ha på sig så får du kanske inte någon bra stabilitet kring vristerna.

 

 

Smörja läderkängor med Gore-Tex eller andra membranfabrikat

Kan man då använda skofett till membrankängor? Det generella svaret är att man inte ska göra det!

En Gore-Tex läderkänga är en sko som har ett membran i ett lager mellan lädret och skons foder. Poängen är här att man ska kunna ha ett par relativt luftiga skor på sig när det är bra väder ute samtidigt som de är vattentäta utifrån. Alla som gått med gummistövlar på sig en varm dag vet att man blir fuktig när du har ett tätt skal på fötterna. Genom ett membran så kan vattnet från kroppen passera och ventileras bort genom lädret. Tätar man då igen kängas utsida så försvåras denna ventilering och den tilltänkta fördelen avtar här avsevärt kan man säga. Det är inte heller bra om skofettet går genom hela lädret och hamnar i membranet, då blir ventilationen tilltäppt redan där.

Det finns tillverkare av skofett som menar att det inte är några som helst problem med att fetta lädret på så vis att oljan skulle bil ett problem med tilltäppt membran. Rekommendationen är här att lägga på en mindre mängd fett max en gång per år eller vart annat år så går inte näringen igenom lädret i någon stor omfattning. Proceduren genomförs i övrigt på samma sätt som en läderkänga utan membran.

Börjar kängorna ha några år på nacken kan det vara synd att lädret få torka sönder. Över tid så är det troligt att membranet hur som helst tappat en del av sin ventilerande egenskap då kängorna lever ett ganska hårt liv i smutsig miljö, både in ifrån och utifrån.

Är man i första hand ute efter en fotriktig sko som inte blir genomblöt då man vandrat genom i marker och godtar att den är lite tät omkring foten, då kan man ju här överväga att använda smörjmedel som bevarar lädret på ett bättre vis och kompromissa med att få sämre andning. Man bör dock tänka på att en genomblöt membrankänga får svårare att torka upp när lädret är smort och det lämpligt att torka kängorna med måttlig värme, omkring 30-35 grader vilket det kan vara på lagom avstånd från element. 

Det kan med andra ord vara ok att smörja en membrankänga i vissa fall men att veta exakt hur alla marknadens kängor reagerar på metoden går inte att veta! 

Kan man använda vax?

Det är vad som brukar rekommenderas men även här blir det också lite otydligt om man ser till vad membrantillverkarna anser. Vår uppfattning är att de flesta jägare och frilftsmänniskor är nöjda med sina vaxade membrankängor.

Vax sitter ytligt och hamnar inte membranet men kängan blir tätare och fukt och vatten blir svårare att ventilera bort. Om välvaxade kängor blivit genomblöta så torka även de med måttligt värme på samma sätt som infettade kängor.

När du vaxar är tillvägagångsättet i det närmaste lika med att fetta in kängorna. Rengör på samma sätt och låt torka. Lägg sen på vaxet direkt med fingrarna eller mjuk disksvamp. Här räcker det med att gnida på ett lagom lager och sen är det klart. Du behöver alltså inte arbeta in vaxet på samma vis som fett.

Vax får du lägga på mer ofta än fett och det händer inget heller om du lägger på för ofta och för mycket, kängan bibehåller sin stabilitet till skillnad från fett.

Gore-Tex själva rekommenderar i stället vattenbaserade produkter för att sina membran ska fungera på bästa sätt.

 

Syntetiska material Nubuck och Mocka.

Syntetiskt läder eller andra syntetiska textilier ska inte smörjas in med olja då den kan lösa upp eller förändra materialet. Här använder man bara impregnering. Rengör kängorna på samma vis som beskrivits tidigare och låt de torka. Sen är det bara att spraya på ett lagom lager. Får du vatten på en impregnerad känga ska det pärla sig i små droppar och rinna av. Impregneringsmedel sitter ytligt och nöts bort relativt snabbt så räkna med att underhålla ofta.

Har du köpt kängor med Mocka eller Nubuck så kan de smörjas in eller vaxas på det sätt som vi beskrivit men du kommer helt förändra utseendet till att mer likna en vanlig insmord läderkänga.

Vill du i möjligaste mån att de ska se ut som de gjorde vid inköpet så får man gå på impregneringsmetoden och borsta de rena i ställt för att tvätta ordentligt i vatten.

 

Vad rekommenderar Gore-Tex själva?

På frågan om behandling av kängor ställd till GORE-TEX Brand Services kom följande svar;

- Generellt sett rekommenderar vi att du tar hand om GORE-TEX-skor genom att använda vattenbaserade produkter eftersom vattentätande vaxer och fetter, silikonbaserade behandlingar eller någon annan oljig produkt kan påverka skornas andningsförmåga.

Läderskor - Överdelar i läder behöver särskild vård som kan strida mot våra allmänna riktlinjer för vårdprodukter. Konsumenter kan använda vårdprodukter som säljs hos specialiserade återförsäljare, men det är alltid bäst att kolla med varumärkespartnern vad som är den mest lämpliga produkten för deras skor.

Att använda vissa lädervårdsprodukter, enligt anvisningar från det tillverkande varumärket, kan resultera i bättre skydd, konservering eller konditionering samtidigt som det potentiellt sänker andningsförmågan hos en stövel som helhet.

Det är viktigt att informera konsumenten om denna risk, samtidigt som man försäkrar dem om att liknande vårdprodukter inte skadar eller på annat sätt påverkar membranet direkt. Dessutom kan samma andningsförsämring uppstå om skor inte sköts regelbundet eftersom smuts eller dålig DWR kan täppa till yttertygets porer.

GORE-TEX läderskor kan underhållas genom att använda vattentätande vaxer, silikonbaserade eller vattenbaserade produkter. Ett tunt lager av vaxbaserade produkter applicerat på yttermaterialet kommer att förhindra läder från att spricka samtidigt som det säkerställer en acceptabel nivå av andningsförmåga eftersom vax lämnar läderporerna medan konsumenter rör sig. Eftersom vax tenderar att spridas medan konsumenter går, måste ett tunt lager av det appliceras ofta på skons yttertyg.

DWR
Ett fullt fungerande DWR-lager kan förbättra motståndet mot smuts (beroende på vilken typ av DWR som används) och förhindrar att yttertyget absorberar vatten, vilket väger mer och eventuellt tillåter vatten att ta sig in i fotbeklädnaden från fotleden. Dessutom hjälper en torr ovandel till att upprätthålla skornas inre mikroklimat genom att undvika värmespridning.

Om yttertyget inte längre pärlar vatten, kommer konsumenterna att behöva applicera ett nytt lager av hållbart vattenavvisande (DWR); att spraya det yttre lagret av skodon med en pump-spray vattenbaserad DWR-produkt är viktigt för att få ut det mesta av GORE-TEX-tekniken.

Om inte tillverkarens råder annat (som t.ex. i fallet med läderöverdelar), bör vattentätande vaxer eller fetter undvikas eftersom de kan påverka skornas andningsförmåga. Föreslå konsumenterna att kontrollera med tillverkaren vilken behandling som rekommenderas. Generellt sett uppnås totalt DWR-skydd cirka 24 timmar efter appliceringen av ett nytt lager.

Observera att detta är den rekommendation som Gore-Tex själva föreslår för att deras membranfunktion ska bibehållas, och kom åter ihåg att skotillverkaren kan ha andra rekommendationer.

DWR är en typ av impregnering.

 

Förvarvaring efter säsong

Förvara dina kängor helst lite svalt, och inte för tort eller fuktigt. Man brukar rekommendera en luftfuktighet omkring 50% vilket det brukar vara i många hus stora delar under året.

Kalla utrymmen och förråd kan under vinter ge kondens på skorna vid väderomslag, här finns även risk finns även för att skadedjur bosätter sig eller gnager på lädret.

Skulle du lämna de i en jaktbil som står avställd över vintern är det stor risk för mögelangrepp.

Ska kängorna ställas undan efter en jaktsäsong så behåller de formen bättre om du vid något tillfälle använder de.

pensla-olja-kangor

Bilden visar ett par slitna kängor som är väl uttorkade vilka vi oljar ett 

varv innan de smörjs med skofett.

Övrigt att tänka på

Det förekommer att man tror att en Gore-Tex känga har ett otätt membran fast det ibland har varit så att obehandlat läder på utsidan har sugit in vatten via kängas fotöppning genom så kallad kapillärkraft.

Experimentera inte och olja kängorna med någon petroleumbaserad olja så som motorolja eller vapenolja, det kan bryta ner läder, limfogar och andra material i kängan. Det samma gäller att använda medel som vaselin eller silikon.

Tänk på att läder blir mörkare vid behandling och att finish kommer se ut helt annars än när kängorna var nya.

Det kan vara lockande att kasta in kängorna i tvättmaskinen efter en tids användning för att få en grundlig rengöring i fodret, här är det stor risk att kängan tar skada, helst om du tillsätter vanligt tvättmedel. Var hellre noga med att byta sulor och strumpor ofta.

Byt skosnören om du ser tendenser till att bli skavda, det mindre roligt om de går av när man är besvärligt till i skogen, börja snöret vara skavt så kan det gå fort tills det har gått av.

Vill du göra en reklamation på dina skor så gör det omgående då du upptäck ett fel så är risken mindre att tillverkaren motsätter sig felet. Har du ingen garanti kan du gå till din lokala skomakare för kostnadsförslag.

Knarrar dina kängor när du går? Prova att sätta vax vid plösen.

Det kan vara lämpligt att ha två par strumpor i kängorna. Ett första varv vad man brukar kalla för en liner och sen varmare ullstrumpor som anpassas efter temperatur.

Sitter du vid lägerelden så det kan vara trevligt att värma upp sina fötter snabbt men kom ihåg att inte ha kängorna för nära, det kan lätt bli på tok för hett och det är många som förstört sina skor på så vis.

Är kängan tråg vid framfoten, då kan man faktiskt prova att smörja lite extra med ett skofett där du vill att lädret ska bli mjukare så tänjs lädret lättare, det är en metod som kan ta lite tid innan den ger resultat och räkna inte med allt för stor skillnad. Det finns olika sko-stöd att ta till som hjälper att hålla kängas tilltänkta form.

Tycker du att skaften på dina kängor är för hårda? Låt blir att snöra de översta öglorna så mjukas skaften upp naturligt när du går.

Är man fuktig om fötterna blir ens egna hud känsligare och man får lättare skoskav. Ha med extra strumpor som du kan byta till torra.

Byt sula med jämna mellanrum, skon får som regel bättre stötdämpning när går och du får en trevligare sko.

 insmorda-jaktkangor

kängorna rengjorda och insmorda med läderfett.

Att ha torra sköna stabila skor på fötterna kan göra hela skillnaden för en lyckad jakt eller friluftsdag. Visst är det värt att betala priset kängorna kostar, använder man de rätt och tar hand om de väl så kommer de flesta modeller att hålla i många år och du slipper tråkiga överraskningar i skogen med blöta kalla fötter som följd.

Norrländskt Läderfett
Norrländskt Läderfett
129 kr
Norrländskt Läderolja
Norrländskt Läderolja
129 kr
Klickpatron 2 Pack Hagelgevär Kal 12 Metall
Klickpatron 2 Pack Hagelgevär Kal 12 Metall
129 kr
Slutstycksknopp Svart Gummi
Slutstycksknopp Svart Gummi
70 kr
Walking Target Markmål 22 LR
Walking Target Markmål 22 LR
119 kr
Fällkniv Hagelpatron
Fällkniv Hagelpatron
99 kr
Luftgevärstavlor Precisionstavla 250 st
Luftgevärstavlor Precisionstavla 250 st
165 kr
Orange Mössa med Skärm Jägarmössan
Orange Mössa med Skärm Jägarmössan
169 kr
Rembyglar Snabbfäste Inkl Bygelskruvar
Rembyglar Snabbfäste Inkl Bygelskruvar
169 kr
Benstöd 23-33 cm Bi-Pod Ledad
Benstöd 23-33 cm Bi-Pod Ledad
675 kr
Brassa På Eldningsunderlag MaxiPlus
Brassa På Eldningsunderlag MaxiPlus
850 kr
Suprasel Nitritsalt 2,5 Kg
Suprasel Nitritsalt 2,5 Kg
149 kr
Kulfångare Luftgevär Standard
Kulfångare Luftgevär Standard
129 kr
Pinewood Friluftsbyxa Caribou Copper REA
Pinewood Friluftsbyxa Caribou Copper REA
489 kr
Pinewood Skjorta Dallas REA
Pinewood Skjorta Dallas REA
289 kr
Väska för Gevärsstock med Patronhållare Grön
Väska för Gevärsstock med Patronhållare Grön
225 kr