Frakt 59 kr 60 dagars Öppet köp Svea Faktura
Beef Jerky i Bradley Smoker - Snacks av marinerat torkat kött. 2022-03-19
Jerkykött är egentligen en urgammal konserveringsmetod som vi nu mer främst förknippar med Cowboytilltugg från södra USA.
Att torka kött i olika former har blivit populärare än någonsin. Är du själv är jägare så kanske du har gott om lämpliga stekar i frysen som kan passa perfekt till att göra Beef Jerky. Här torkar du ditt kött snabbt och enkelt över dagen och smaksätter med en kryddig marinad, torkningen kan utföras under årets alla årstider.
Jerkykött är både gott och nyttigt, även ekologiskt om du väljer ett viltkött. Både barn och vuxna gillar det, torkat kött är ett mycket bra tillskott vid träning och tävling då det innehåller bra med protein. Har du inte något viltkött i frysen så titta in i din lokala butik och välj där en lämplig bit av nötkött.
Oavsett viltkött eller nöt så ska du välja en mager stek som är ren från senor, hinnor och insprängt fett annars kan detta ge en mycket oangenäm smak. I och med att vi här eftersträvar ett lite mer hårdtuggat resultat så väljer du med fördel en stek med lite grövre muskelfibrer. Bogstekar, ytterlår passar perfekt, men annars bitar som rostbiff funkar givetvis utmärkt. Att välja en bit från ett stort djur gör att det blir lättare att putsa steken ren innan den skivas upp.
Om du inte har en Bradley Smoker så går det att torka i ugn eller andra rökanläggningar. Kolla att du har lämpliga galler att lägga köttet på. I Bradleys rökar brukar det gå bra att använda medföljande standardgaller och det finns särskilda Jerkygaller att köpa i fall man vill ha det. Plåtar funkar om man torkar i en vanlig ugn men här får man kanske räkna med andra tider och temperaturer, vill du få röksmak så finns det gott om tillsatser att blanda i din marinad.
Ingredienser 1 kg ger ca 300 gram färdigt torkat Jerky kött.
Kött
Välj en lämplig stek på dryga 1 kg.
Marinad – En smaksak men här är något att utgå ifrån.
Äkta Japansk Tamari Soja 2 dl
Worcestershiresås 0,75 dl flaska
Svartpeppar 1,5 tesked
Chilikrydda ca 1 tesked
Viltkrydda ca 1,5 tesked
Ingefärakrydda 1 tesked
Gör så här
Stycka upp steken i mindre bitar så att du enkelt kan skära skivor, de ska vara omkring 4 mm tjocka, 3,5 cm bred och helst 7 - 10 cm lång. För att få bra med tuggmotstånd så ska du skära längs med muskelfibrerna vilket du ser på köttets struktur. Skär du i fel riktning så kan resultatet bli för hårt torkat. Försök att få alla bitar så jämna i storlek som du kan, annars blir det ett ojämnt resultat vid torkningen. Det är oftast enklast att skära en bit som är delvis fryst.
Gör marinaden. Välj en lagom stor bunke. Häll i Soja, Worcestersåsen och kryddorna, blanda runt. Smaka gärna av, det ska vara lite hetta i marinaden och även tydlig smak av viltkrydda. Fyll sen i köttet och blanda runt ordentligt.
Låt marinera i omkring 3 timmar, rör om minst ett par gånger under tiden.
Sen är det dags att lägga upp köttet på rökgallren. En stek på drygt 1 kg brukar vara lagom för att fylla de fyra galler som finns i en 4 Racks Smoker. Det färdigrökta köttet kan vara lite kladdigt, vill du slippa det kan du först lägga upp bitarna på papper och låta torka av.
Starta och värm upp din Bradley Smoker, Alspånsbriketter är ett bra val och ger en god röksmak här. Räkna med att det går omkring 6 - 9 briketter. I detta fall är det vamrökning som gäller och temperaturen ska vara 64 grader, lämplig röktid att utgå ifrån är 2 timmar och 40 minuter. Total torktid brukar vara 7 - 8 timmar.
Torkar du när det är kallt ute, typ vid minus 15 grader kan det vara bra att övervärma röken först så att den snabbare får upp rätt temperatur efter att du satt in köttet. Öppna inte dörren till röken i onödan då det tar ganska lång tid att återfå rätt temperatur. Tyvärr är värmen inte helt jämn i denna rökmodell, jag rekommenderar att du växlar om nedersta och översta gallret en gång mitt under torktiden och vänd gärna alla galler så insidan blir mot dörrsidan.
När du har torkat på rätt sätt så ska köttet vara segt och ganska hårt att bita i med markant kryddig smak. Är köttet mjukt och sladdrigt så har det torkat för lite och börjar det vara knaprigt så har det gått för länge. Torktiden kan variera något beroende på tjocklek på kött, utomhustemperatur och årstid. Håll till en början lite koll på köttet under sista timmen och smaka av.
Vi brukar förvara Jerkyköttet i en glasburk med locket på glänt i kylen och det blir godare efter ett dygns förvaring. Se upp så du inte får kondens i burken. Hållbarheten kommer vara klart längre på det torkade köttet än den tid det tagit innan allt är uppätet.
Med följande recept så får du en väl tilltagen seghet. Skär upp de hela längderna i mindre tuggbara bitar innan servering.
Hoppas det smakar väl. Jämför man med hängtorkat renkött så har snabbtorkat Jerkykött en klart grövre och råare textur men med rätt kryddning så är resultatet väl uppskattat av många. Du kan hitta många recept av Beef Jerky på nätet, gillar du inte denna variant så googla runt eller testa själv med olika torktider och marinader.